04.11.2016 15:46

Ministrul Agriculturii îndeamnă apicultorii să se unească în asociaţii

Ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Eduard Grama, îndeamnă apicultorii din Moldova să se unească în asociaţii pentru a soluţiona problemele în domeniu.

El a lansat îndemnul vineri, în cadrul unei întrevederi cu apicultorii.

Ministrul consideră că "problemele nu vor fi soluţionate atîta timp cît apicultorii nu se vor organiza, deoarece este imposibil să fie luate în serios sute de asociaţii formate din 1-2 persoane".

"Nu este posibil să avem un dialog cu un aşa număr de oameni în acelaşi timp. Apicultorii trebuie să fie reprezentanţi de două, maximum trei asociaţii, la fel ca şi în alte domenii ale agriculturii", consideră ministrul.

În opinia lui, dispersarea producătorilor de miere împiedică să fie soluţionată problema decesului albinelor din cauza pesticidelor, deoarece "importatorii de pesticide nu au cu cine sta la masa de negocieri".

Grama a mai spus că apicultorii nu ştiu cum să-şi scoată producţia pe pieţele externe, ce documente sînt necesare pentru aceasta şi la cine să se adreseze pentru consultări. Din acest motiv, Ministerul planifică să organizeze cursuri pentru ca apicultorii să fie informaţi despre partea economică a domeniului.

Preşedintele Asociaţiei Apicultorilor din raionul Ialoveni, Ion Maxim, a solicitat conducerii Ministerului Agriculturii să contribuie la alegerea unui nou preşedinte al Asociaţiei Naţionale a Apicultorilor din Moldova, deoarece mandatul lui Ştefan Condratiuc a expirat încă în 2011, el continuînd să se afle în această funcţie ilegal.

Preşedintele Asociaţiei a mai amintit că în Moldova există o veche problemă a stupinelor pentru creşterea mătcilor de albine. Există doar două stupine de acest fel, care produc anual 1500-3000 de mătci, iar acest număr este prea mic pentru cele 150 de mii de familii de albine.

Directorul întreprinderii "Casa Albinei", Vitalie Popa, consideră că bariera principală în dezvoltarea apiculturii reprezintă "lipsa de dorinţă din partea apicultorilor de a organiza o producere la nivel industrial".

"Rar întîlneşti în Moldova un apicultor care să aibă un plan de afaceri simplu măcar pentru următorul an", a spus el.

Apicultorii s-au plîns de faptul că sezonul apicol actual a fost unul dintre cele mai complicate în ultimul timp. Din cauza temperaturilor ridicate şi a ploilor, recolta de miere de salcîm a scăzut, iar în unele raioane nici nu a fost măcar recoltată.

SURSA

Comentarii