21.10.2014 13:24

MODIFICĂRI ÎN REGULAMENTUL COMPENSAȚIILOR PENTRU AGRICULTORI. VOR PRIMI UN AJUTOR REDUS

Foto: moldova.org


Toți fermierii vor primi compensații pentru merele vândute la prelucrare, doar că mărimea ajutorului se va reduce de la 1,5 până la 1 leu pentru un kilogram. O decizie în acest sens a fost aprobată de Guvern care a redistribuit mijloacele din asistența de stat prevăzută anterior în scopul susținerii producătorilor de fructe și prune afectați de embargoul rusesc, informează infomarket.md.

Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vasile Bumacov, a precizat că, potrivit hotărârii anterioare a Guvernului, ajutor financiar a fost prevăzut pentru 40 de mii de tone de prune timpurii și 60 de mii de tone de mere. Până la urmă, au fost primite cereri de compensare pentru 20 de mii de tone de prune și 108 mii tone de mere livrate la prelucrare. Astfel, cantitatea de prune a fost de 2 ori mai mică decât cea estimată, iar de mere – de 1,8 ori mai mare.

"Guvernul va căuta posibilitatea de a acoperi diferența dintre suma promisă și cea care va fi acordată de facto. În acest scop, se negociază, de exemplu, cu Banca Mondială", a spus Iurie Leancă.

Banii economisiți din contul compensațiilor neacordate pentru prune vor fi folosiți pentru a susține producătorii de mere.

Comentarii