09.09.2014 15:13

MOLDOVA BENEFICIAZĂ DE O RATĂ MICĂ LA CREDITUL POLONEZ

Ratele dobânzilor pentru creditul polonez în sumă de 100 mln euro destinat producătorilor agricoli din Moldova vor fi mici, la nivel de un procent. Aceasta fiind decizia autorităţilor care au hotărât să valorifice creditul polonez nu prin bănci, dar printr-o metodă netradiţională și anume, prin intermediul Agenţiei pentru Intervenţie şi Plăţi în Agricultură care va distribui 90% din bani şi Biroului de implementare a grantului Guvernului Japoniei, notează InfoMarket.

Această hotărâre vine în conformitate cu faptul că la valorificarea resurselor creditare prin bănci, banii oferiţi de statul polonez ar fi mai scumpi, cum s-a întâmplat cu mijloacele din creditul Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare de 75 mln de euro, destinat sectorului viti-vinicol, când rata dobânzii a ajuns la 5-6% şi erau cerute garanţii. Astfel, pentru a evita această situație, creditul polonez va fi gestionat în proporție de 90% de AIPA.

Potrivit unei înţelegeri cu partea polonă, pragul minim al împrumutului a fost redus de la 500 de mii la 50 de mii euro, pentru ca de aceşti bani să se poată folosi şi gospodăriile agricole mici. Banii vor fi folosiţi pentru finanţarea proiectelor de modernizare a sectorului agroindustrial al Moldovei, restructurarea agriculturii, dezvoltarea infrastructurii acestuia, în special a fermelor specializate în producţie tradiţională – lapte, carne, dar şi altă producţie competitivă.

De asemenea, creditul polonez va permite Moldovei să efectueze investiţii în tehnologii moderne de prelucrare a producţiei agroindustriale. Banii vor putea fi creditați pe un termen de 7 ani.

Comentarii