03.08.2016 03:01

Moldova și Belarus doresc să creeze o întreprindere mixtă în industria agroalimentară

Republica Moldova și Belarus examinează posibilitatea creării unei întreprinderi mixte în domeniul industriei agroalimentare.

Potrivit Ministerului Comerțului din Belarus, acest subiect a fost discutat în cadrul întrevederii ministrului Comerțului al Belarusului, Vladimir Koltovici, cu membrii delegației din Moldova, condusă de ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Eduard Grama.

În cadrul întrevederii părțile au discutat problemele actuale ale cooperării bilaterale în domeniul comerțului cu producție alcoolică, fructe și legume, privind activitatea expozițională și posibilitatea creării în Belarus a unei întreprinderi mixte.

Interlocutorii au subliniat că pe parcursul mai multor ani Moldova este unul din principalii exportatori de producție vinicolă și struguri proaspeți în Belarus. Moldova exportă în Belarus vinuri, divinuri, brandy. În structura livrărilor de băuturi alcoolice îmbuteliate în Belarus Moldova deține circa 44% din piața divinurilor, 23% - din piața vinurilor de struguri și peste 14% din piața vinurilor spumoase.

Pe parcursul ultimilor doi ani, importul de struguri din Moldova pe piața belarusă a crescut de 2,5 ori și în anul 2015 a atins circa 20,6 mii tone sau aproape 46% din livrările totale în Belarus.

Totodată, din anul trecut s-au impulsionat livrările din Moldova în Belarus a roșiilor, cvartofilor timpurii, sucurilor din fructe și legume și a legumelor conservate.

SURSA

Comentarii