26.09.2016 07:45

Moldova și Ucraina își vor extinde parteneriatul economic

Republica Moldova și Ucraina își vor extinde parteneriatul economic și vor iniția noi proiecte de investiții cu participarea României prin diverse platforme de cooperare, inclusiv a euroregiunilor.

Acest fapt a fost specificat în cadrul întrevederii dintre viceprim-ministrul, ministrul Economiei, Octavian Calmîc, cu ambasadorul Ucrainei în Republica Moldova, Ivan Gnatişin, relatează NOI.md cu referire la un comunicat al Ministerului Economiei.

La întrevederea a fost discutat un spectru larg de subiecte privind relațiile comercial-economice dintre cele două state şi perspectivele de dezvoltare a acestora.

Octavian Calmîc și Ivan Gnatişin au discutat despre posibilitatea extinderii parteneriatelor economice dintre Republica Moldova şi Ucraina şi inițierea unor proiecte investiționale cu participarea României, prin intermediul diverselor platforme de colaborare, inclusiv a euroregiunilor. În acest sens Ivan Gnatişin a propus analiza posibilității reconstrucției traseului Soroca-Iampol (M17), ceea ce va contribui la dezvoltarea infrastructurii prin crearea unui coridor România-Moldova-Ucraina, acest fapt, la rîndul său, reprezentînd un interes și pentru partenerii externi. Octavian Calmîc a susținut inițiativa, subliniind că deja se duc lucrări în acest sens, şi anume traseul Ungheni-Bălți este în proces de reconstrucție, iar traseul Bălți-Soroca deja e reconstruit.

În context, interlocutorii au făcut un schimb de opinii referitoare la realizarea proiectului de punere în funcțiune a podului Unguri-Bronnița, inclusiv prin crearea unui post vamal comun, ținînd cont de experiența pozitivă în acest domeniu, precum și de faptul că aceasta reprezintă o posibilitate pentru atragerea investițiilor din UE. Octavian Calmîc l-a informat pe interlocutor că partea moldovenească deja a întreprins măsuri concrete în vederea realizării acestui proiect.

SURSA

Comentarii