31.10.2016 08:00

Moldova a semnat un șir de documente privind cooperarea în cadrul CSI

Moldova a semnat un șir de proiecte de documente privind cooperarea multilaterală în cadrul CSI la reuniunea Consiliului șefilor de guvern al Comunităţii, care a avut loc la 28 octombrie la Minsk, capitala Belarusului.

Potrivit comunicatului Ministerului Economiei, Moldova, la Summitul CSI din Minsk, a fost reprezentată de viceprim-ministrul Octavian Calmâc, ministru al Economiei, unde el, în numele ţării noastre, a semnat un șir de proiecte de documente privind cooperarea multilaterală în cadrul CSI, în domeniile infrastructurii energetice și a transporturilor, combaterii crimei organizate și altor tipuri de infracțiuni, precum și în sfera umanitară.

În afară de aceasta, în cadrul întîlnirii a fost adoptat un şir de decizii orientate spre optimizarea activităţii organelor executive ale CSI şi asigurarea financiară a activităţii lor pe anul 2017.

În cadrul participării la Summit, şefii delegaţiilor ţărilor CSI au avut o întrevedere cu preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, care a relatat despre situaţia integrării în spațiul CSI.

În timpul întrevederii cu preşedintele Belarusului părţile au specificat necesitatea dinamizării şi diversificării cooperării comercial-economice la nivel bilateral și multilateral în cadrul CSI, inclusiv prin aplicarea deplină a Acordului de liber schimb în CSI, semnat la 18 octombrie 2011.

Octavian Calmîc a menționat că este extrem de importantă promovarea unor politici economice eficiente, care ar stimula schimburile comerciale între statele-membre și ar elimina toate barierele existente. „Pentru atingerea acestor obiective este imperativ necesar de acordat o atenție deosebită modernizării și optimizării mecanismelor de funcționare a tuturor instituțiilor CSI”, a accentuat ministrul Economiei.

În cadrul ședinței Consiliului șefilor de guvern CSI au fost examinate 20 de subiecte de interes comun, o parte considerabilă fiind orientate spre aprofundarea și extinderea cooperării economice în cadrul CSI. Un subiect prioritar al agendei l-a constituit examinarea rezultatelor obținute în procesul implementării prevederilor Acordului de liber schimb în CSI.

Următoarea ședință a Consiliului şefilor de guvern al CSI își va desfășura lucrările în trimestrul II al anului 2017 în Federația Rusă.

SURSA

Comentarii