24.07.2014 16:25

MOLDOVA TINDE LA UN FOND EUROPEAN PENTRU EFICIENȚĂ ENERGETICĂ

Moldova negociază semnarea Acordului cu privire la participarea Guvernului în Fondul Parteneriatului Europei de Est pentru Eficiență Energetică și Mediu. Un proiect în acest sens a fost aprobat astăzi de Cabinetul de Miniștri. Odată ce negocierile vor fi finalizate, țara noastră va avea acces la circa 100 de milioane de euro.

Potrivit ministrului economiei Adrian Candu, principalele scopuri ale aderării la acest a acord sunt contribuțiile la diverse proiecte, ce ar crește eficiența energetică în special la întreprinderile din sectorul municipal. Alt scop ar fi reducerea semnificativă a emisiilor de CO2 și a altor gaze cu efect de seră, precum și sporirea competivității economice a întreprinderilor din sectorul municipal. Tot aici, ministrul a mai declarat că, în prima etapă am putea să beneficiem de 20 milioane de euro sub formă de grant, însă contribuția națională va constitui un milion de euro, ceea ce va duce ulterior la implementarea proiectelor de până la 100 milioane de euro, a mai declarat ministrul Economiei, Adrian Candu.
Fondul Parteneriatului Europei de Est pentru Eficiență Energetică și de Mediu reprezintă un fond cu capital de circa 93 milioane de euro, inițiat în anul 2009 de către Guvernul Suediei, în colaborare cu instituțiile financiare internaționale.
Anul trecut, la cea de-a cincea Reunine a Grupului de Coordonare, Republica Moldova și-a anunțat intenția de a adera la acest fond. În proiectul aprobat de Guvern se menționează că aplicarea acestui acord necesită cheltuieli suplimentare, de aceea se propune rectificarea bugetului de stat pentru anul 2014. În prima tranșă, Republica Moldova va trebui să contribuie cu circa 100 de mii de euro sau circa 1,8 milioane de lei.

Comentarii