18.08.2014 12:14

MOLDOVENII APELEAZĂ TOT MAI DES LA IPOTECĂ

Moldovenii apelează tot mai des la ipotecă, atunci când este vorba de procurarea imobilelor. Datele Întreprinderii de Stat Cadastru arată că în primul semestru, curent, au fost înregistrate 14.366 de contracte ipotecare, în creştere cu aproximativ 13% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.


Experţii în domeniul imobiliar explică tendinţa de creştere prin ofertele atractive din partea băncilor comerciale. Totuşi, ei susţin că rata dobânzilor oferită de băncile moldoveneşti, care variază între 11 și 16 la sută, rămâne a fi mare în comparaţie cu alte ţări.
În acelaşi timp, în prima jumătate a anului, numărul tranzacţiilor de vânzare – cumpărare a imobilelor a depăşit cifra de 55,7 mii, cu aproximativ 2% mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Indirect poate fi dedus faptul că persoanele tinere care nu dispun de toată suma pentru a-şi procura un imobil iau credite ipotecare, pentru a achita rate la bancă în loc de chirie.
Raţionamentul cel mai des întâlnit la persoanele care contractează un credit ipotecar este faptul că ratele achitate la bancă contribuie într-o anumită măsură la procurarea imobilului, în timp ce chiria se duce la proprietar.

Comentarii