28.07.2014 08:45

Muncim vara, ca să avem cu ce ne încălzi iarna

Fabricile de producere a brichetelor au dat startul pregătirilor pentru sezonul rece. Începând de la colectarea paielor din câmp și terminând cu producerea brichetelor, bioenergia reprezintă un lanț valoric complex, care presupune economie, ecologie și utilizarea resurselor proprii. Cu toate acestea, producătorii autohtoni de biocombustibil mai au de înfruntat multe de probleme.

Secerişul este pe sfârşite, însă munca la fabricile de producere a biocombustibilului abia începe. Materia primă pentru obţinerea acestei surse de încălzire o reprezintă paiele, care sunt strânse din câmp şi apoi transportate la fabrică.

Capacitatea de producere a fabricii de la Căuşeni constituie 2 tone de brichete pe oră. Iar cei 14 angajaţi au grijă ca utilajul să funcţioneze conform normelor.

Acest sector ecomomic a fost lansat abia în 2011, iar producătorii autohtoni de biocombustibil se confruntă cu multe probleme.

În Republica Moldova activează peste 100 de companii de producere a brichetelor şi peletelor din surse regenerabile. În dependenţă de oferta agentului economic, preţul pentru o tonă de brichete constituie aproximativ 100 - 150 euro.

Comentarii