27.05.2014 14:30

MUNCITORII CALIFICATI

Desi multi moldoveni muncesc peste hotare in lucrari de constructii si presteaza servicii atat calificate cat si necalificate, in tara noastra raman tot mai putine brate de munca apte de a munci cu echipamentele performante ale investitorilor straini. Ne-am convins de acest lucru pe portiunea de autostrada M2, Sarateni-Soroca. In pofida faptului ca o buna parte din muncitorii antrenati in lucrari sunt de pe loc, totusi a fost nevoie de a contracta specialisti din Ucraina, Romania si Turcia.

Un exemplu clar a lipsei de cadre calificate in constructiile moderne a fost atestat de catre compania turca Onur Summa. La constructia de la zero a unui pod de cale ferata langa orasul Ghindesti r.Floresti, a fost nevoie de a cauta specialisti din Turcia si Ucraina. Podul respectiv este construit alaturi de cel existent care dateaza din sec. 19, iar trecerea pe sub acesta era una defectuoasa cu implicarea accidentelor rutiere.

Paskal I. NWARIBE reprezentant al firmei de reconstrucție: ”Acesta este un pod de tip nou in Moldova, si cand am venit in MD nu am putut gasi specialisti calificati in acest domeniu, si am contractat muncitori calificati din Ucraina si Turcia. In acelasi timp am efectuat traininguri cu specialistii moldoveni pentru ca acestia sa cunoasca pe viitor aceste tehnologii.”

Pentru a motiva muncitorii straini sa ramana in Moldova, a fost nevoie de ii atrage prin conditii avantajoase.

Paskal I. NWARIBE reprezentant al firmei de reconstrucție: ”Muncitorii din Turcia sunt ne costa scump, pentru ca ei muncesc dupa standarte interinternationale, trebuie sa le oferim cazare, diurne, asigurare medicala, si desigur e ceva scump, dar constructia acestui pod prestigios ne impune sa facem orice pentru a duce la bun sfarsit proiectul respectiv.”

Paradoxal este ca Agenţii economici au declarat la Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă peste 5.600 de posturi vacante in anul trecut. Piaţa simte un deficit şi de muncitori calificaţi si în industria uşoară, activităţi de servicii colective, sociale şi personale. La nivel naţional sunt oferite 2.161 locuri de muncă pentru persoanele cu studii superioare şi medii de specialitate şi 3.446 pentru persoanele cu studii medii generale şi secundare profesionale.

Comentarii