07.07.2014 12:41

RAPORTUL FMI: ECONOMIA MONDIALĂ, ÎN CREȘTERE

Creşterea economiei globale va accelera anul următor. Potrivit unui raport publicat de Fondul Monetar Internațional, China se va menține pe scara economică, pe cînd economia Rusiei, este aproape de colaps. Noile prognoze economice ale FMI, mai arată că, deşi acum este momentul oportun pentru unele ţări să crească investiţiile, nu toate îşi permit această strategie.

Economia globală se va consolida, probabil, în a doua jumătate a acestui an şi se va accelera în 2015, însă ritmul ar putea fi mai lent decât se anticipează, a declarat directorul FMI, Christine Lagarde, adăugând că nu se aşteaptă o încetinire puternică a economiei în China. Activitatea la nivel global se accelerează, dar ritmul ar putea fi mai lent decât ne aşteptam, deoarece creşterea potenţială este mai slabă, iar investiţiile rămân limitate a mai adăugat Lagarde.
Politicile băncilor centrale de sprijinire a economiei ar putea avea doar un impact limitat asupra cererii, iar statele ar trebui să ia măsuri pentru a susţine activitatea economică prin investiţii în infrastructură, educaţie şi sănătate, atâta timp cât îşi menţin un nivel sustenabil al datoriei, a mai menționat directorul FMI.
Tot în raport, analiștii Fondului Monetar, au enumerat și principalele probleme cu care se confruntă economia Rusiei. Potrivit lor, consecințele negative ale tensiunilor geopolitice legate de evenimentele care au loc în Ucraina sunt de natură să ducă economia Rusiei într-un impas, avertizează reprezentanții FMI. Aceștia se așteaptă, în anul curent, la o înăsprire a politicilor fiscale în Federația Rusă pe fondul faptului că deficitul calculat în afara comerțului cu petrol se menține aproape de un nivel record.
Conform, experților de la FMI, Produsul Intern Brut al Chinei, se va situa în acest an la 7-7,5%, iar economia americană îşi revine și ea, după evoluţia dezamăgitoare din primul trimestru, în timp ce zona euro iese treptat din recesiune.

Comentarii