18.10.2016 12:31

În Moldova preţurile, în scădere

În luna septembrie 2016, rata anuală a inflației în Moldova (indicele preţurilor de consum în ultimele 12 luni) a constituit 3%, micșorîndu-se cu 0,6 puncte procentuale față de valoarea din luna precedentă și fiind cu 9,6 p.p. inferioară celei din luna septembrie 2015.

După cum a comunicat Banca Naţională a Moldovei, similar perioadelor anterioare, dinamica anuală a inflației de bază (2%) și a prețurilor la produsele alimentare (1,9%) au exercitat cel mai mare impact asupra ratei anuale a inflației sub influența deprecierii monedei naționale din ultimul an, dar și a secetei din anul precedent.

În acelaşi timp, contribuțiile din partea acestora sînt inferioare față de luna precedentă. Contribuțiile din partea prețurilor reglementate și din partea prețurilor la combustibili au fost negative: minus 0,4 p.p. și minus 0,1 p.p., respectiv. Rata inflației lunare în septembrie 2016 a consemnat un nivel de 0,6%, ca urmare a majorării prețurilor la produsele alimentare cu 0.6 la sută, a prețurilor la mărfurile nealimentare cu 1,1% și menținerii prețurilor la servicii la nivelul lunii precedente.

Rata anuală a inflației de bază a înregistrat în luna septembrie 2016 valoarea de 6,7%, fiind cu 0,8 p.p. inferioară celei din luna precedentă. În luna septembrie 2016, rata lunară a inflației de bază a constituit 0,4%.

Cele mai semnificative contribuții pozitive au fost generate de modificarea prețurilor la subcomponentele „încălțăminte” (2,6%), „țigări” (1,9%), „îmbrăcăminte” (0,7%), „articole de uz casnic” (0,4%). În acelaşi timp, scăderea prețurilor la „educație și învățământ” (1,1%) și la „mijloace de transport, piese auto” (0,4%) a susținut temperarea ritmului inflației de bază în perioada de referință.

În luna septembrie, prețurile la produsele alimentare s-au majorat cu 0,6% comparativ cu luna precedentă, ca urmare a creșterii prețurilor la ouă cu 4,7%, la fructe proaspete cu 1,3%, la carne, preparate și conserve din carne cu 1,2%, la lapte și produse lactate cu 1,1% și la cartofi cu 1,1%.

În același timp, aceste sporiri au fost atenuate de scăderea prețurilor la legume proaspete cu 1,8%, la pește și conserve din pește cu 0,3%. Cu excluderea factorului sezonier, prețurile la produsele alimentare s-au majorat cu 0,2% față de nivelul lunii precedente.

Rata anuală de creștere a prețurilor la produsele alimentare în septembrie 2016 a constituit 4,6%, fiind cu 1,6 p.p. inferioară celei din luna precedentă și cu 8 p.p. celei din luna septembrie 2015.

În septembrie 2016 prețurile la produsele și serviciile reglementate au rămas practic la nivelul lunii precedente. Totodată, prețurile la serviciile transportului feroviar internațional au consemnat o descreștere de 0,8%, iar cele aferente serviciilor aeriene cu 1,2%.

În același timp, chiria în căminele studențești s-a majorat cu 1%, iar tarifele la serviciile medicale – cu 0,8%. Prețurile la medicamente s-au diminuat cu 0,2%.

Ritmul anual al creșterii prețurilor la produsele și serviciile reglementate în septembrie 2016 a constituit minus 2%, în scădere cu 0,3 p.p. față de nivelul lunii precedente și cu 15,6 p.p. inferior celui din luna septembrie 2015.

SURSA

Comentarii