28.07.2016 08:30

BNM a relatat despre situaţia din sectorul bancar al Moldovei

Profitul net al sectorului bancar al Moldovei în primul semestru al anului 2016 a constituit 865,4 mil. lei, majorîndu-se cu 13,3% faţă de perioada similară a anului trecut, transmite NOI.md.

Despre aceasta a comunicat Banca Naţională a Moldovei, menţionînd că această creştere a fost determinată în mare măsură de majorarea veniturilor din dobînzi cu 40,9%, în timp de veniturile din non-dobînzi s-au redus cu 18%.

Potrivit BNM, în primul semestru al anului 2016, activele totale ale băncilor au constituit

70 mld. 578,6 mil. lei, majorîndu-se de la începutul anului cu 1 mld. 788,4 mil. lei, sau cu 2,6%. Portofoliul de credite la sfîrşitul lunii iunie 2016 constituia 37 mld. 236,3 mil. lei, sau 52,8% din volumul total de active, mişcorîndu-se timp de 6 luni cu 2,5%.

Volumul total al creditelor noi acordate s-a redus cu 15% faţă de perioada similară a anului precedent, pînă la 10,897.0 mil. lei. Această micșorare este cauzată de situația economică din țară, de lipsa cererii la credite, precum și de rata medie a dobînzii înalte la credite.

Factorii nominalizați au condus la redirecționarea investițiilor băncilor. Astfel, în perioada analizată s-au majorat preponderent investițiile în valori mobiliare cu 28,1%, constituind 12,8% din totalul activelor.

Precum menţionează BNM, ponderea investiţiilor străine în capitalul băncilor moldoveneşti, pe 30 iunie 2016, a rămas practic la nivelul de la sfîrşitul anului trecut (82,8%). BNM a declarat că îşi va orienta toate eforturile spre examinarea, monitorizarea și întreprinderea măsurilor necesare în vederea asigurării transparenței acționarilor și respectării de către acționari a exigențelor de calitate prevăzute în legislația în vigoare. În acest scop, în cadrul BNM a fost instituită o secție responsabilă de monitorizarea continuă a transparenței acționarilor.

În acest context, pe parcursul semestrului I al anului 2016, Banca Națională a Moldovei a constatat că un grup de acționari ai BC „Moldova-Agroindbank” acționează concertat și au achiziționat o cotă substanțială în capitalul social al băncii, fără a dispune de permisiunea prealabilă a BNM. Banca Naţională a suspendat drepturile acţionarilor şi i-a obligat să-şi vîndă acţiunile în termen de 3 luni, în legătură cu încălcarea legislaţiei. Acest lucru însă nu a fost făcut, de aceea, conducerea BC „Moldova-Agroindbank” a anulat acțiunile respective și a emis altele noi, care vor fi expuse spre vînzare la Bursa de Valori a Moldovei pe 28 septembrie 2016.

De asemenea, BNM a aplicat sancţiuni sub formă de amendă pentru 5 acționari cu cotă substanțială ai BC ”EuroCreditBank” pentru neprezentarea de către aceștia a informațiilor/documentelor necesare evaluării calității acționarilor și a respectării exigențelor prevăzute de actele normative/lege în vigoare, ceea ce creează impedimente în vederea identificării deţinătorilor reali de cote substanțiale în bancă.

Totodată, în vederea restabilirii guvernanței corporative și completării Consiliului de administrație al BC „Victoriabank”, BNM a solicitat organizarea adunării generale extraordinare a acționarilor și urgentarea depunerii dosarelor candidaților noi numiți.

Totodată, BNM a amintit că, în rezultatul constatării unor indici ce țin de structura netransparentă a acționarilor și angajarea în operațiuni de creditare cu risc sporit, Banca Națională a Moldovei, în conformitate cu prevederile Legii instituțiilor financiare, a instituit la 11 iunie 2015 procedura de supraveghere specială asupra 3 bănci, BC „Moldova-Agroindbank”, BC „Moldindconbank” și BC „Victoriabank”, ce dețin în total 65,6% din activele sectorului bancar.

BNM le-a prescris băncilor vizate efectuarea unui studiu de diagnostic de către o companie de audit specializată în acest sens. Urmare a rezultatelor studiilor de diagnostic, Banca Naţională a Moldovei a adoptat decizii privind măsurile de remediere cu privire la activitatea BC „Moldova-Agroindbank” și BC „Victoriabank”, solicitînd înlăturarea tuturor neajunsurilor identificate. Un plan similar pentru BC „Moldindconbank” urmează a fi elaborat în luna august 2016. BNM continuă să monitorizeze îndeaproape tendințele înregistrate în cadrul supravegherii speciale, care va fi menținută în continuare.

La sfîrşitul lunii iunie, în Moldova activau 11 bănci comerciale, inclusiv 4 filiale ale băncilor străine şi a grupurilor financiare.
 



SURSA

Comentarii