10.07.2014 16:58

NATURA DĂ BĂTĂI DE CAP APICULTORILOR

Apicultorii vin cu vești proaste. Prisăcarii din raionul Orhei spun că în acest an condițiile climaterice le-au dat bătăi de cap și astfel, s-a redus mai mult de jumătate din cantitatea mierii, odată cu ea și veniturile. Mai mult, aceștia se plâng și de impozitele care împiedică dezvoltarea ramurii.

Albinele lui Serghei Balan au devenit nu doar o sursă de venit, ci și membri ai familiei sale. Zilnic, acesta are grijă să viziteze cei 250 de stupi, care i-a agonisit timp de 28 de ani. Întrebat dacă o afacere în apicultură este profitabilă, el ne-a dat un răspuns afirmativ, chiar dacă anul acesta s-a ciocnit cu nenumărate probleme, una din ele fiind condițiile climaterice nefavorabile.

Dar nu numai natura le dă bătăi de cap apicultorilor. Ei susțin că au nevoie de sprijin din partea statului, deoarece din cauza veniturilor mici din acest an, riscă să nu-și poată pregăti albinele pentru iernat.

Piața autohtonă nu a fost foarte primitoare pentru apicultorii moldoveni. Astfel, aceștia își vând 95 la sută din producție pe piețile externe, cea mai populară, astăzi, fiiind piața Uniunii Europene. Însă, nici aici nu au scăpat de probleme. Amintim că anul trecut a fost impus prisăcarilor un impozitul de 2 %, echivalent cu 2 mii de lei pentru 3 tone de miere, bani cu care ar putea procura materiale tehnice.

Președintele Asociaţiei Apicultorilor din Moldova, Ştefan Condratiuc, este și el preocupat de reducerea cantității de miere din acest an, care va afecta exportul. Totodată, acesta mai consideră că impozitul îngreunează și mai mult situația apicultorilor.

Autoritățile spun că sprijinul financiar pentru apicultori va veni odată cu apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeană.

În prezent , Serghei Balan își vinde producția pe piața Uniunii Europene la un preț de 26 lei kilogramul, în timp ce pe piața internă prețul este de două sau chiar de trei ori mai mare.

Comentarii