13.09.2016 08:16

Unele companii germane vor să inițieze în Moldova noi proiecte investiționale

Un șir de companii germane intenţionează să implementeze în Republica Moldova noi proiecte investiționale.

Acest subiect a fost discutat în cadrul întrevederii viceministrului Economiei Vitalie Iurcu cu un grup de companii germane care activează în România, cărora el le-a prezentat oportunitățile investiționale și de afaceri din Moldova.

Potrivit comunicatului Ministerului Economiei, vizita reprezentanților companiilor germane în ţara noastră este o continuitate a forumului ”Oportunitățile Investiționale şi de Afaceri ale Moldovei”, organizat de Ministerul Economiei și Ambasada Republicii Moldova la București, în colaborare cu Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană în luna martie curent.

Vitalie Iurcu a menționat că crearea unui mediu avantajos pentru atragerea investițiilor străine directe în economia națională, realizarea proiectelor investiționale și promovarea exporturilor sînt unele dintre prioritățile Guvernului Moldovei în implementarea programelor și strategiilor de dezvoltare a țării.

Potrivit spuselor lui, existența unui climat fiscal favorabil pentru investitori, amplasarea geografică avantajoasă, accesul liber pe piața externă, precum și alte facilități oferite de autoritățile naționale, constituie unele dintre principalele avantaje investiționale.

Vitalie Iurcu a specificat că fluxul net al investițiilor străine directe în economia națională în trimestrul I al anului 2016 a constituit 34,74 mil. dolari, de 1,1 ori mai mult comparativ cu trimestrul patru al anului 2015. Acest lucru se datorează, în mare parte, creșterii venitului reinvestit, ceea ce demonstrează sporirea credibilității investitorilor pentru Moldova.

În cadrul dialogului, viceministrul Economiei a prezentat politicile de dezvoltare social-economică a Moldovei, progresele în procesul de armonizare a cadrului juridic naţional cu acquis-ul comunitar în contextul implementării DCFTA, precum și oportunitățile investiționale în țara noastră pe platforma zonelor economice libere şi parcurilor industriale.

Reprezentanții companiilor germane, care activează în domeniile industriei de automobile, energeticii, serviciilor bancare, comerțului, tehnologiilor și alte sectoare, au declarat că vor examina posibilitatea extinderii afacerilor și în Moldova, utilizînd atît posibilitățile oferite de zonele economice libere și parcurile industriale, cît și alte platforme existente în țara noastră.

La momentul actual, în Moldova funcționează 404 întreprinderi cu capital german. Investițiile în capitalul social au însumat 683 mil. lei sau 6% din capitalul social total investit din străinătate. Germania se clasează pe locul 5 în topul țărilor care au investit în capitalul social al Moldovei şi pe locul 6 după numărul de întreprinderi, în care aceasta a efectuat investiții.

SURSA

Comentarii