28.08.2014 14:46

NEREGULI ÎN DOSARELE PENTRU SUBVENȚIONARE

Acuzații grave la adresa agricultorilor. Potrivit Agenției de Plăți și Intervenții, în mai mult de jumătate din numărul de dosare depuse pentru subvenționare de către fermieri a fost depistate încălcări tehnice și chiar tentative de sustragere a banilor publici în mod fraudulos, care ar însuma 60 de milioane de lei per total.

Informațiile furnizate de AIPA arată că în acest an au fost înregistrate cu 25 la sută mai multe solicitări de sprijin financiar din partea agricultorilor, comparativ cu perioada similară a anului trecut într-un număr de 3500 de dosare, o parte din ele fiind deja achitate. Cu toate acestea, Petru Maleru, directorul Agenției de Plăți și Intervenții în cadrul unei conferințe de presă a declarat că în urma investigațiilor făcute de reprezentanții instituției au fost depistate dosare cu încălcări. Totodată, acesta a menționat că a fost propusă elaborarea unei liste negre, care presupune privarea de subvenții a agricultorilor care acționează fraudulos. Dacă lista va fi aprobată, atunci 15 agenții economici urmează deja să fie incluși în lista neagră.

Potrivit declarațiilor făcute de Petru Maleru, printre agenții economici acuzați se numără și membrii a unor asociații, precum UniAgroProtect. Contactat de echipa MBC, Alexandru Slusari, președintele Uniunii Asociațiilor de Fermieri a spus că aceste acuzații sunt neîntemeiate și că ar fi mai bine ca Agenția de Plăți și Intervenții să ofere subvențiile într-un timp mai scurt, în loc să facă astfel de acuzații.

Despre eficacitatea activității AIPA s-a discutat și în cadrul conferinței de presă. Șeful Instituției a recunoscut că întradevăr achitarea subvențiilor pentru 165 de agenți economici întârzie, dar că instutuția nu se face vinovată de această. Întârzierile au survenit, pe motiv că urmează să fie Schimbat Regulamentul de Subvenționare.

Totodată, Agenția de Intervenții și Plăți a venit să aplaneze acuzațiile la adresa sa, făcute de membrii Asociațieii Moldova Fruct în cadrul întrevederii de la Bălți privind procesul de implementare a creditului polonez în valoare 100 de milioane de euro.

Potrivit instituției, deja a fost elaborat un regulament care include toate operațiunile de implementare a creditului și a fost trimis spre examinare la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare. Precizăm că valoarea totală a solicitărilor de subvenționare din partea agricultorilor în prezent valorează 660 de milioane de lei, dintre care 330 de miloane au fost deja achitate.

Comentarii