05.09.2014 15:11

NOI INVESTIȚII ÎN INFRASTRUCTURA RURALĂ

În sudul Moldovei va fi lansat un proiect de reabilitare a sistemului de alimentare cu apă şi canalizare. Conform proiectului, apeductul Leova–Cimişlia–Basarabeasca va aproviziona cu apă potabilă din râul Prut, dar și raioanele din apropiere. Totodată, autoritățile intenționează să dezvolte un management de utilizarea investiţiilor, precum şi modernizarea întregului proces de operare, tratare, transport şi distribuţie a apei potabile în regiune. O mare parte din investițiile proiectului vor fi acordate de BERD.

Prim-ministrul Iurie Leancă a avut astăzi o întrevedere cu Jean-Patrick Marquet, Director pentru infrastructura de mediu al Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, în cadrul căreia a declarat că acest proiect va spori la modernizarea infrastructurii şi dezvoltarea zonei de sud a ţării.
Potrivit proiectului de reabilitare, suportul financiar al BERD va fi destinat pentru elaborarea studiului de fezabilitate, extinderea distribuţiei apei în şase raioane din sudul ţării şi renovarea operatorilor de apă şi canalizare.
Un proiect similar de îmbunătăţire a alimentării cu apă a fost implementat și în nordul ţării. Bugetul acestuia constituie 30 milioane de euro, oferiți de BERD, BEI și Fondul de Investiţii pentru Vecinătate. Proiectul vizează menţinerea şi extinderea apeductului pentru aprovizionarea cu apă a localităţilor din raioanele Soroca, Floreşti, Drochia, Râşcani, Sângerei, Teleneşti şi mun. Bălţi. De asemenea, un alt proiect ține de construcţia apeductului Chişinău – Străşeni – Călăraşi, cu un buget estimativ de aproximativ 7 milioane de euro.

Comentarii