26.08.2014 16:28

NOI PIEȚE PENTRU PRODUSELE MOLDOVENEȘTI

Impactul embargoului impus de Rusia poate fi depășit, dacă țara noastră își va diversifica exporturile, susțin experții Сntrului analitic independent ”Expert-Grup”. Atât că, spun ei, identificarea noilor piețe de desfacere trebuie să aibă un caracter sistemic și consecvent.

Odată cu semnarea Acordului de Asociere cu UE, lista produselor moldovenești interzise în Federația Rusă a fost completată fructe, legume și conserve și anulate preferințele comerciale ale Zonei de Liber Schimb cu CSI din partea Rusiei. Astăzi, ”Expert-Grup” a prezentat lista piețelor alternative de desfacere pentru produsele din ”lista neagră”.

Potrivit experților, vinurile moldovenești ar putea penetra piața din Canada, Germania, China, Olanda, SUA și Suedia. Pentru exportul de struguri, ar fi oportune așa țări, precum Germania, Regatul Unit și SUA, iar pentru fructe - Germania, Kazahstan, Regatul Unit și Emiratele Arabe. Deși mai problematic de exportat, carnea de vită moldovenească ar avea un potențial în Chile, regatul Unit și SUA.

Specialiștii în agricultură susțin însă că Moldova nu poate fi competitivă pe piețele europene. Cel puțin, nu există cerere consistentă pentru merele și strugurii noștri.

Pentru a evita noi restricții din partea Rusiei, experții recomandă autorităților să identifice produsele cele mai sensibile și să creeze un plan sistemic de diversificare a piețelor, inclusiv pentru a mări rezistența sectorului agroalimentar la șocurile externe.

Comentarii