19.09.2014 14:36

NOI SCUMPIRI LA CARBURANȚI

Cresc prețurile la carburanți. Mai multe companii petroliere din Moldova, au afişat astăzi preţuri majorate cu 20-30 de bani pentru un litru de benzină și motorină vândute în propriile stații PECO. Astfel, prețul unui litru de benzină A 98 a ajuns la 19 lei 7 bani, iar un litru de benzina A95, costă acum 18 lei 94 de bani. Totodată, motorina s-a scumpit de la 17 lei 37 de bani până la 17 lei 57 de bani.

Potrivit unui comunicat al Agenţiei Naționale pentru Reglementare în Energetică a Republicii Moldova, nu există premize obiective pentru majorările efectuate de către companiile petroliere, odată ce cotaţiile medii PLATT'S ale benzinei şi motorinei au înregistrat o continuă diminuare. Asupra problemei s-au expus astăzi și experții în energetică.

Scumpirea carburanților ar putea lovi în primul rând agricultoriii care și fără asta au destule probleme, cu atât mai mult cu cât suntem în plină perioadă de recoltă, iar fiecare bănuț în plus contează. Mai mult, odată cu reducerea prețurilor la țiței, toți agricultorii sperau la o ieftinire a motorinei cu circa un 1 leu și nu la majorarea acesteia. De această părere este președintele Uniunii Asociațiilor Producătorilor Agricoli, Alexandru Slusari.

Potrivit legislaţiei in vigoare, ANRE, nu stabileşte si nu aprobă preţurile la produsele petroliere. Totuși, agenția a anunțat că în 23 septembrie, ora 10:00, operatorii economici din sector si autorităţile competente în domeniu urmează să discute situaţia de pe piaţa produselor petroliere şi să dezbată noile reglementări de formare şi aplicare a preţurilor la produsele petroliere.

Comentarii