17.10.2014 10:18

NOUĂ STATE DIN UE AR PUTEA ÎNGHEȚA LA IARNĂ

Nouă state ale Uniunii Europene, între care Estonia, Letonia, Bulgaria, Grecia, România vor avea de suferit iarna aceasta dacă Rusia va întrerupe total furnizarea de gaze, conform rezultatelor probelor de rezistență la care au fost supuse statele membre. Printre statele norocoase în acest sens se numără Spania sau Portugalia, care importă gaze din Norvegia și nordul Africii. Anunțul a fost făcut ieri de Comisia Europeană informează Agerpres.

Executivul comunitar a semnalat că, din cauza izolării energetice a Peninsulei Iberice, Spania și Portugalia nu vor putea să ajute celelalte țări, în cazul unei întreruperi a aprovizionării din Rusia.
CE a analizat modul în care vor rezista statele membre în cazul întreruperii aprovizionării cu gaze, folosind patru scenarii diferite, de la cel mai ușor la cel mai grav: o întrerupere timp de o lună, cu solidaritate între țări, întrerupere de o lună fără solidaritate, cum s-a întâmplat în 2009, și similar în cazul unei întreruperi de șase luni.


În scenariul cel mai pesimist, o întrerupere de jumătate de an și fără ajutor între statele membre, vor fi afectate Bulgaria, România, Lituania, Estonia și Finlanda și, în mai mică măsură, Ungaria și Polonia. CE precizează că doar în cazul Estoniei situația ar putea fi atât de gravă încât să afecteze și furnizarea de gaze către populație, dar consideră că nu se va ajunge la această situație, grație solidarității dintre statele membre.


Cazuri precum cel al Finlandei, care depinde 100% de importurile de gaze din Rusia, sunt, de asemenea, grave, dar această țară, spre exemplu, are posibilitatea schimbării cu o altă sursă, precum biomasa, ceea ce ar putea reduce impactul negativ.

Comentarii