03.02.2015 08:31

Noul Parlament va cenzura internetul! Proiectul propriei declarații a fost anulat

Proiectul privind libertatea și neutralitatea Internetului și dezvoltarea societății informaționale va fi anulat de către noul Parlament al Republicii Moldova. După ce fracțiunile fostului Parlament au semnat inițiativa în vara anului 2014, potrivit căreia urma să mențină caracterul deschis și neutru al Internetului și să implementeze cadrul legal și practicile Uniunii Europene în acest domeniu.

Declarația a provocat un conflict politic, prin urmare a rămas blocată până la alegerea noii legislaturi a Parlamentului. Chiar și așa, deputații din noul Parlament nu au tolerat necenzurarea Internetului și au anulat proiectul Declarației.

Amintim că Parlamentul a adoptat anterior un proiect de lege (nr. 281 din 09.07.2014), prin care a fost modificată legislația cu privire la extremism. Acest proiect de lege conținea prevederi utile pentru lupta contra extremismului și separatismului în R. Moldova, dar și un articol abuziv (nr. 8), prin care se cenzura libertatea Internetului.

Art. 8 al acestui proiect de lege conținea următoarele prevederi:
"În cazul în care într-un sistem informațional (pe o pagină web, portal, forum, într-o rețea de socializare, blog, etc.) este plasat un material ce denotă caracter extremist, SIS dispune prin ordin, furnizorilor de rețele și/sau servicii de comunicații electronice, blocarea provizorie, pe teritoriul R. Moldova a accesului la acest material". În acest mod, SIS obținea dreptul de a bloca orice site sau articol publicat pe Internet, incomod guvernării.

Ulterior, în procesul de adoptare, în urma presiunii societății civile, art. 8 a fost exclus, iar Parrlamentul a inițiat elaborarea unei Declarații privind neutralitatea Internetului pentru a demonstra că nu intenționează să cenzureze libertatea Internetului, notează Agora.md.

Recomandăm insistent autorităților să implementeze strict standardele europene, prevăzute în anexa XXVIII-B de la Acordul de Asociere la Uniunea Europeană privind normele aplicabile serviciilor de telecomunicații, legislație care ar oferi un cadru previzibil, suficient și corect, fără a permite reglementări abuzive din partea organelor de drept din R. Moldova.

Comentarii