16.11.2016 15:31

Noi oportunități de export prin portul Giurgiulești

Liderul în domeniul comerțului cu produse agricole și producerii de ulei de floarea soarelui din Moldova – Trans-Oil Group – și-a mărit capacitatea de export a terminalului cerealier din cadrul portului Giurgiulești.

Astăzi capacitatea de export a companiei Trans-Oil Group s-a mărit cu mai bine de două ori, atingînd cifra de 1 milion de tone, comparativ cu 450 de mii de tone de pînă acum, informează NOI.md.
Compania a construit o dană adițională cu ieșire spre rîu, un siloz cu capacitatea de stocare de 12 mii de tone și un debarcader cu adîncimea corespunzătoare. La fel, a fost instalat un echipament de încărcare de înaltă capacitate.

Capacitatea totală de stocare a cerealelor a noului terminat este de 70 de mii de tone. De asemenea, datorită extinderii, se va înregistra o creștere a capacității de transbordare de la 300 de mii de tone pînă la 800 de mii de tone anual, ceea ce este echivalent cu aproximativ 75% din totalul produselor cerealiere a Moldovei exportate anual. Noile extinderi vor permite întreprinderii să facă față cererii crescîndede servicii de stocare și uscare ce vine din partea agricultorilor independenți din țară, dar și solicitărilor din partea exportatorilor din Giurgiulești.

„Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a oferit susținere atîtTrans-Oil Group, cît și portului Giurgiulești. Extinderea recentă a infrastructurii Trans-Oil Group va contribui la consolidarea poziției Moldovei în cadrul fluxurilor comerciale internaționale”, a menționat șeful oficiului BERD în Chișinău, Dmitri Gvindadze, prezent la inaugurare.

La rîndul său, președintele Trans-Oil Group, VajaJhashi, a declarat: „Datorită creșterii substanțiale a capacităților, avem posibilitatea de a atrage clienți noi și, în același timp, de a permite grupului nostru de companii și clienților deja existenți, să mărească volumele destinate transbordării. De asemenea, am creat 30 de locuri noi de muncă”.
Proiectul de extindere a necesitat investiții în suma de șase milioane de dolari SUA, dintre care 75% au fost acoperite de fondurile BERD.

SURSA

Comentarii