27.05.2016 12:51

În Găgăuzia vor fi realizate noi proiecte de infrastructură

Începînd cu anul 2017, pe teritoriul Găgăuziei va fi iniţiată realizarea unui şir de proiecte de infrastructură în valoare de 203 milioane de lei.

Lista acestor proiecte a fost aprobată de Consiliul pentru dezvoltare regională al Găgăuziei, condus de başcanul Irina Vlah.

Potrivit unui comunicat al Serviciului de presă al bașcanului, implementarea acestor proiecte va fi finanţată din contul mijloacelor Fondului naţional pentru dezvoltarea regională. Autonomia găgăuză a depus la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor 17 proiecte, dintre care comitetul de evaluare a selectat nouă cele mai prioritare.

După cum a specificat başcanul Găgăuziei, Irina Vlah, unul dintre ele este reabilitarea drumului Ferapontievca-Avdarma-Chiriet-Lunga, care va demara deja anul curent. Proiectele dezvoltării regionale se referă la alimentarea cu apă, canalizare, reabilitarea drumurilor, eficienţa energetică a instituţiilor publice şi ecologie.

Viceministrul Dezvoltării Regionale, Anatol Usatîi a calificat proiectele părţii găgăuze drept unele „de o calitate suficient de înaltă”.

Din cele 17 proiecte propuse la Ministerul Dezvoltării Regionale au trecut preselecţia nouă proiecte. Încă două iniţiative – reconstrucţia crescătoriei de cai „AT-Prolin” şi construcţia unui complex sportiv la Vulcăneşti – au fost depuse la comitet cu o întîrziere nesemnificativă.

Printre proiectele aprobate de Consiliul pentru dezvoltarea regională sînt amenajarea şi racordarea la reţelele comunale a parcului industrial al municipiului Comrat, optimizarea sistemului de gestionare a deşeurilor menajere solide la Vulcăneşti, sporirea eficienţei Centrului de Sănătate al raionului Comrat, dezvoltarea infrastructurii şi căii de acces spre incubatorul de afaceri de la Ceadîr-Lunga, reabilitarea drumului Ferapontievca-Avdarma-Chiriet-Lunga.

La lista proiectelor se referă și reabilitarea unui tronson al drumului de importanţă republicană R37, reabilitarea drumului Congazcic – Iargara de Jos, construcţia reţelei de apeduct şi canalizare cu lungimea de 77 km la Vulcăneşti, modernizarea şi construcţia reţelelor de canalizare în comuna Svetlîi.



SURSA

Comentarii