08.09.2014 14:56

NU,LĂMÂILOR DIN AFRICA DE SUD! EUROPENII AU REFUZAT IMPORTUL FRUCTELOR GALBENE

Europenii nu vor mai consuma lămâi din Africa de Sud. Producătorii din această regiune au decis să-și suspende, în mod voluntar, exporturile spre Uniunea Europeană după descoperirea unei ciuperci care a infectat coaja unor fructe, decizie care ar urma să-i coste pe cultivatori o sumă de aproximativ un miliard de rand. Anunțul a fost făcut astăzi, de Asociația cultivatorilor de lămâi din Africa de Sud, informează agenția Agerpress cu referire la Reuters.

Africa de Sud este cel de-al treilea mare exportator mondial de lămâi, după Spania și Turcia. Exporturile cultivatorilor de lămâi din Africa de Sud generează o sumă de aproximativ trei miliarde de rand anual iar sectorul asigură 60.000 de locuri de muncă directe în perioada de vârf a sezonului de cultivare și export, lunile mai-octombrie. Asociația cultivatorilor de lămâi din Africa de Sud a estimat că vânzările pe piața din UE, care în mod normal este responsabilă pentru jumătate din exporturi, vor scădea cu până la 15% în acest an din cauza acțiunilor luate împotriva bolii citrus black spot. Această ciupercă provoacă pete negre pe coaja fructelor de portocal și alte citrice însă nu este periculoasă pentru oameni.
Potrivit reprezentantului în UE al Asociației cultivatorilor de lămâi din Africa de Sud, Deon Joubert, fermierii vor renunța la exporturi în valoare de 500 milioane rand și vor suporta alte costuri adiționale în valoare de 480 milioane de rand în acest an.
Africa de Sud este principala sursă de portocale pentru consumatorii din Marea Britanie, Germania și Franța.

Comentarii