06.10.2016 09:16

Subiectele întrevederii dintre miniștrii agriculturii ai RM şi Rusiei

Miniştrii Agriculturii ai Moldovei și Rusiei, Eduard Grama şi Alexandr Tkaciov, au examinat la Moscova problema exportului pe piaţa rusă a vinurilor şi fructelor, precum şi importanţa deschiderii în ţara noastră a reprezentanţei Serviciului „Rosselhoznadzor”.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, Eduard Grama s-a întîlnit cu omologul său rus în cadrul vizitei de lucru pe care o întreprinde în perioada 3-7 octombrie la Moscova. La întrevedere a participat și directorul adjunct al Serviciului Federal de Supraveghere Veterinară şi Fitosanitară („Rosselhoznadzor”), Iulia Șvabauskene, dar și ambasadorul Moldovei la Moscova, Dumitru Braghiș.

Grama i-a mulțumit lui Tkaciov pentru invitația de a participa la deschiderea expoziției „Toamna de aur” („Золотая осень”) 2016. Totodată, el a adresat felicitări colectivului ministerului rus al agriculturii, precum și tuturor muncitorilor care activează în domeniul horticol, zootehnic, în industria alimentară și cea prelucrătoare a FR, cu prilejul zilei profesionale, marcate în Rusia în cea de-a două duminică a lunii octombrie.

În cadrul dialogului, care a avut un caracter constructiv, părțile au discutat despre exportul produselor moldovenești pe piața Rusiei, în special al fructelor și vinului. Oficialii au avut un schimb de opinii referitoare la sectoarele prioritare de dezvoltare a agriculturii din ambele țări, printre acestea fiind horticultura și zootehnia. Miniștrii au menționat importanța schimbului de experiență între specialiștii moldoveni și ruși, inclusiv în domeniul subvenționării și identificării noilor instrumente de sprijin a producătorilor agricoli.

Eduard Grama a propus crearea la Chișinău a unei reprezentanțe a „Rosselhoznadzor”-ului, care ar facilita relațiile comerciale dintre țări și ar simplifica procedurile de logistică pentru producătorii moldoveni. Prezența experților ruși la Chișinău ar garanta calitatea produselor moldovenești care ajung pe piața rusă.

La Moscova conducerea Ministerului Agriculturii a participat la deschiderea oficială a Expoziției „Toamna de aur”, unul dintre cele mai importante evenimente din domeniul agrar, organizate în ajunul zilei lucrătorilor din agricultură și industria prelucrătoare a Rusiei, precum și la Agrobusiness-Forum, axat pe factorii de creștere durabilă și competitivitate la nivel mondial.

SURSA

Comentarii