22.09.2014 14:07

O NOUĂ BANCNOTĂ EUROPEANĂ, PUSĂ ÎN CIRCULAȚIE

O nouă bancnotă de 10 euro mult mai sigură și care face parte din seria „Europa” va intra în circulaţie începând de mâine, informează bancamea.md cu referire la serviciul de presă al Băncii Mondiale.

Noua bancnotă prezintă mai multe elemente optimizate de siguranţă, precum şi o imagine nouă. Holograma şi filigranul acesteia includ un portret al Europei, personaj din mitologia greacă. Bancnota conţine şi un „număr verde-smarald”. Atunci când este înclinată, cifra strălucitoare prezintă un efect luminos care se deplasează în sus şi în jos; de asemenea, aceasta îşi schimbă culoarea din verde-smarald în albastru-închis. Datorită acestor și altor elemente de siguranţă, noua bancnotă de 10 EUR este foarte uşor de verificat utilizând metoda „atinge, priveşte, înclină”.
Bancnotele de 10 euro din prima serie vor continua să fie emise în vederea epuizării stocurilor şi vor circula în paralel cu bancnotele de 10 euro din seria „Europa”, înainte ca acestea din urmă să fie eliminate treptat şi, în cele din urmă, să înceteze să mai reprezinte un mijloc legal de plată. Această modificare de statut va fi anunţată cu mult timp în avans.

Comentarii