14.07.2014 14:01

CĂLDURĂ RENTABILĂ PENTRU LEOVA

19 instituții social comunitare din raionul leova vor beneficia de centrale termice care funcționează pe biomasă . Șase dintre acestea au fost deja transportate recent către instituțiile de învățământ preuniversitar și preșcolar din localitățile Orac, Ceadâr și Colibabovca. Acest lucru se datorează unui parteneriat public privat „Dezvoltarea Infrastructurii Termoenergetice pe Biomasă în Raionul Leova”.

Acest proiect energetic prevede instalarea și gestionarea a 19 centrale termice pe biomasă în raionul Leova. Partenerul privat al proiectului este compania „Green Farm”, care a venit cu o investiție de 9 miloane și 600 mii de lei pentru asigurarea logisticii și a tuturor componentelor tehnice pentru instalarea centralelor termice. Reprezentanții companiei susțin că datorită acestui proiect vor fi create câteva zeci de locuri de muncă, vor fi efectuate decontări în bugetul consolidat al raionului, iar administrația instituțiilor beneficiare nu va mai întâmpina dificultăți în perioada rece a anului.

VALERIU PLEȘCA, directorul companiei „Green Farm”: Administrația acestor instituții nu va întâmpina probleme în ceea ce privește cazanele, cazangeriile, fochiștii sau combustibilul, se vor ocupa cu meseria lor de bază de a educa și crește copilașii. Noi, în schimb, ne vom asuma toate problemele ce țin de asigurarea cu combustibil și asigurarea cu agent termic a acestor instituții.

Pentru realizarea proiectului propriu-zis, Consiliul Raional leova a contribuit cu 800 mii de lei din bugetul local și cu grantul în valoare de 1 milion și 665 mii de lei oferit de proiectul „Energie și BIomasă în Moldova”. Reprezentanții administrației locale au speranțe mari în legătură cu realizarea noului proiect de instalare a centralelor termice.

EFROSINIA GREȚU, președintele Consiliului Raional Leova: Așteptările noastre sunt mari atât a conducerii raionului, cât și a administrației instituțiilor și a părinților, pe motiv că dacă vor fi instalate și puse în funcțiune aceste centrale termice, copilașii noștri din instituții vor avea posibiliatatea să fie instruiți și educați în condiții normale.

Precizăm că cele 19 centralele termice care urmează să fie instalate și cele 6 deja existente în raionul leova vor fi gestionate de compania Biotermcom-Leova pe o perioadă de 11 ani. Prima fază a proiectului se va desfășura până la 15 octombrie 2014, iar bugetul total al acestuia este de 12 milioane de lei.

Comentarii