23.10.2014 10:52

PACHETUL ENERGETIC 3 SE PUNE ÎN PRACTICĂ

Ministerul Economiei se pregătește să transpună în practică prevederile Pachetului Energetic 3 în sectoarele energiei electrice și a gazelor naturale. Implementarea legislației UE va îmbunătăţi posibilităţile ţării de a atrage investiţii în sectorul gazelor naturale prin intrarea pe o piaţă avansată şi previzibilă, se arată în comunicatul ministerului de resort.

La prima etapă, va fi evaluată actuala Lege privind gazele naturale, în contextul prevederilor UE în domeniul Pachetului Energetic 3. După aceasta, în etapa a doua va fi elaborată o lege nouă în care vor fi transpuse directivele UE. Aprobarea noii legi de către Guvern și Parlament este prevăzută pentru semestrul I al anului 2015.

În acest context, Secretariatul Comunității Energetice s-a oferit să elaboreze un proiect de lege cu privire la gazele naturale. Ulterior, reprezentanții Ministerului Economiei se vor incluși în componența unui Grup de Lucru care va definitiva proiectului noii Legi, propus de Secretariat. Menționăm că, Republica Moldova este obligată să transpună și să implementeze aquis-ul comunitar, întrucât este membru cu drepturi depline la Tratatul Comunității Energetice.

Comentarii