11.09.2014 15:39

PARCURILE IT AU PERSPECTIVĂ ÎN REPUBLICA MOLDOVA

În anul 2015 în RM vor apărea primele parcuri IT. Guvernul a aprobat recent un proiect de lege în acest sens. Ministerul Tehnologiilor Informaționale speră că astfel va reuși să aducă sfera IT la un nou nivel.

Rezidenții parcurilor IT vor plăti un impozit unic de 12 % din venit.

VEACESLAV CUNEV preşedintele Asociaţiei Naţionale a Companiilor din domeniul TIC: Per ansamblu, aceste 12% reprezintă aceeași sumă pe care o plătim acum, însă este mult mai ușor de administrat compania. Fiecare imozit trebuie administrat, iar riscul de a da greș este mare. La fel acest lucru ocupă mult timp. Nu văd companii care nu ar fi interesate în așa ceva. Probabil acest lucru îl vor dori companiile care acum se ocupă cu așa ceva.

Inițial se preconiza ca impozitul unic să fie de 9%.

Acest lucru ar face ca domeniul IT să fie mult mai competitiv. De exemplu în Belarus, companiile IT achită 6,6% din venit, în Macedonia 7,5%, în Ucraina 8,5% iar în România 9,1%.

VEACESLAV CUNEV preşedintele Asociaţiei Naţionale a Companiilor din domeniul TIC: Este un moment important. Multe companii au contracte de lungă durată pentru chiria spațiului. Sunt companii pentru care este important regimul de confidențialitate. Acolo totul este creat anume pentru asta. De repetat acest lucru în altă parte ar fi complicat.

Rezidenții vor fi scutiți și de plata taxelor vamale și TVA la import pentru monitoare, calculatoare, echipament de rețea și altă tehnică. Ministerul finanțelor este împotriva acestor scutiri.

La ora actuală, sectorul TIC formează 8% din PIB, iar IT doar 0,82% din PIB. În următorii ani, se preconizează că sectorul IT va crește de 2 sau chiar 4 ori.

Comentarii