03.09.2014 15:34

PERSPECTIVE PENTRU PRODUCȚIA DE FLOAREA SOARELUI

Floarea Soarelui este una dintre puținele culturi asupra cărora restricțiile impuse de Federația nu se extind. Potrivit ministrului Agriculturii , Vasile Bumacov, principala piață a semințelor și a uleiului vegetal din floarea soarelui este Uniunea Europeană și nicidecum cea rusească. Datele arată că anual se exportă 80 la sută din recoltă. Anul acesta, odată cu începerea sezonului de recoltare autoritățile anunță că vom avea 540 de mii de tone de semințe de floarea soarelui, aproximativ aceeași cantitate ca și în anul precedent.

Floarea Soarelui reprezintă o pătrime din produsele agroalimentare moldovenești. Această cultură este profitabilă pentru că se comercializează cu succes atât pe piața internă, cât și pe cea externă. Alexandru Carțân, deține 200 de hectare de floarea Soarelui și se așteaptă la o recoltă de 400 de tone. Acesta nu a exportat niciodată pentru că este nevoie de mii de tone pentru export. În ceea ce privește opțiunea asocierii cu alți producători, el a declarat că agricultorii încearcă să evite asocierea din cauza instabilității din țară. Astfel, agricultorul își va vinde o parte din recoltă pe piața internă la un preț de 4 lei 50 de bani. Restul o va păstra în depozite pentru a o comerciliza mai târziu, când prețurile ajung chiar și la 6 lei pentru un kilogram de semințe. Producătorul spune că în acest an nu se prevăd pierderi, deoarece recolta pare a fi una bogată. Cu toate acestea, agricultorul ar avea o rugăminte pentru guvernare, de a oferi agricultorilor motorină la un preț mai mic.

În acest an. floarea soarelui a fost semănată pe o suprafață de circa 301.7 mii de hectare. Producătorii au exportat deja semințe în valoare de circa 71 milioane de dolari și ulei în sumă de 52 milioane de dolari, 99,8 la sută din acesta fiind comercializat pe piața Uniunii Europene, susține ministrul Agriculturii, Vasile Bumacov. Totodată acesta a subliniat că este nevoie de mărit productivitatea și nu terenurile cultivate cu floarea soarelui, odată ce aceasta se arată a fi atât de profitabilă pentru Moldova.

Comentarii