30.10.2014 12:24

PESTE 80 DE ȚĂRI FAC SCHIMB DE INFORMAȚII FINANCIARE

Peste 80 de țări s-au angajat miercuri, la Berlin, să înființeze până în 2017 sau 2018 un sistem de schimb automat de informații financiare, un progres notabil în lupta împotriva fraudei fiscale și totodată o lovitură la adresa secretului bancar, relatează AFP.

Potrivit Agerpres, un acord multilateral în acest sens a fost încheiat în finalul Forumului mondial privind transparența și schimbul de informații, care a găzduit circa o sută de delegații marți și miercuri în capitala germană.


Dintre statele semnatare, 51 s-au angajat să înceapă schimbul de informații din septembrie 2017, urmând ca fiecare dintre ele să stabilească în acest scop o autoritate națională însărcinată cu colectarea și transmiterea către alte state a informațiilor bancare referitoare la străinii cu drept de ședere pe teritoriul său. Obiectivul urmărit astfel este ca fiecare administrație fiscală să știe ce active financiare au plasat contribuabilii săi în străinătate.


Între semnatare se numără statele membre ale Uniunii Europene, dar și principate atașate secretului bancar ca Liechtensteinul sau paradisuri fiscale cum sunt Insulele Cayman sau Insulele Virgine britanice.

Comentarii