31.10.2014 16:59

PIAȚA DE LEASING AR PUTEA CREȘTE CU DOAR 5% ÎN ACEST AN

Industria de leasing din Moldova rămâne în continuare axată pe finanțarea autoturismelor, acest gen de operațiuni având o pondere exorbitantă de 85% în portofoliul companiilor, iar creșterea pieței în acest an va fi una aproape nesemnificativă. Părerea a fost expusă de invitații emisiunii ”Interes direct”, difuzată de postul nostru.

Datele BNS arată că anul trecut companiile de leasing din Moldova au acordat mijloace fixe în valoare de 1,13 mld. lei, iar de pe urma acestor finanaţări piaţa a crescut cu aproape 40% comparativ cu anul precedent. Creșterea reală însă a pieței ar fi fost cu mult mai mică, susțin directorii companiilor de leasing. Ei afirmă că cifra a fost influențată nu de valoarea finanțării, ci de evoluția valutelor de referință, dolar și euro, valute care sunt utilizate în multe cazuri pentru calcularea valorii bunurilor transmise în leasing şi, respectiv, a plăţilor aferente acestora.

Angela Gladei este de părerea că dezvoltarea pieței ar putea fi asigurată dacă va fi îmbunătățit cadrul egal. Și anume, prin crearea unui Registru al bunurilor în leasing. Un document care ar aduce mai multă siguranță pentru finanțatori, dar și pentru agenții economici care procură, spre exemplu, utilaj în leasing.

Președintele ”MAIB-Leasing” susține că până la sfârșitul anului curent, ar putea scădea volumul operațiunilor de finanțare a tehnicii și autovehicoleor mari. Asta deoarece,criza din Ucraina și Rusia au afectat capacitatea de plată a multor agenți economici și, respectiv, sunt nevoiți să renunțe la proiecte investiționale.

Comentarii