27.05.2016 14:15

Pierderi de milioane pentru milionarul ucrainean care exporta curent în Moldova

DTEK, compania ucraineană controlată de milionarul ucrainean Rinat Ahmetov a contabilizat pierderi de 10 milioane euro în primul trimestru al anului 2016, anunță directorul comercial al companiei, Vitalii Butenko.

Potrivit lui dacă situația nu se va remedia atunci la sfârșitul anului pierderile la exportul de curent în Polonia vor fi de 15 milioane euro, Ungaria – 25-30 milioane euro. ”Noi suntem la limită și pute pierde piața europeană”.

”Noi cumpărăm mega watul din piață cu 0,43 euro cenți dar îl vindem Ungariei cu 0,31 euro cenți”, a spus Butenko.

Potrivit lui, Ucraina a pierdut deja anul trecut piața Republicii Moldova și a Belarusului. ”Un preț competitiv de fapt e problema supreviețuirii”.

Situația pieței energetice ucrainene s-a înrăutățit în ultimii doi ani, iar pentru a rezolva problema sunt necesare crearea condițiilor pentru exportul energiei electrice.

”Consumul intern s-a redus în condițiile în care au fost sistate livrările în Crimeea și în estul Ucrainei, iar unica soluție pentru supraviețuire este exportul”, a precizat Butenko.

Ucraina și-a anunțat disponibilitate de a relua exportul de curent electric în Republica Moldova dar Chișinăul a refuzat oferta vecinilor. La sfârșitul lunii martie, Republica Moldova a semnat contractul de achiziție a curentului electric cu centrala de la Cuciurgan deși două companii ucrainene Donbassenergo și Eru Trading și-au anunțat deja intenția de exporta curent în Republica Moldova.

Pretinsele autorități din stânga Nistrului califică drept un succes prelungirea contractului livrare a energiei electrice în Republica Moldova în condițiile în care 37% din totalul exporturilor Transnistriei sunt livrările de curent electric în dreapta Nistrului.

Centrala de la Cuciurgan vinde curent Republicii Moldova printr-o companie interpusă Energocapital despre care se spune că procesează ”în regim de lohn gazul rusesc și achită centralei Cuciurgan 1,5 cenți per kilowatt/oră, iar profitul este împărțit între oameni politici influenți de la Chișinău, Tiraspol și Moscova”.

SURSA

Comentarii