11.07.2014 12:21

PIERDERI DE MILIOANE

Vinificatorii au pierderi de milioane din cauza embargoului rusesc. Numai în primele șase luni ale anului curent, vinificatorii moldoveni au înregistrat pierderi de două milioane de euro. Potrivit, datelor prezentate de vice-ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Gheorghe Gaberi, pierderile au fost cauzate de restricțiile impuse de Federația Rusă și de situația din Ucraina.

Potrivit datelor Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, la moment,peste 25 de milioane de decalitri de vin sunt depozitați, iar alte 20 de milioane de decalitri vor fi produse în acest an. „Fabricile de vin suportă pierderi din cauza că produsele lor nu au fost comercializate. Piața din Uniunea Europeană nu este suficientă pentru a elibera containerele de vin”, a declarat viceministrul într-un interviu pentru agenția Infotag.
Potrivit lui Gaberi, cea de-a treia piață de export a vinurilor moldovenești este Ucraina, și că statul vecin a redus considerabil achizițiile de vin din Moldova, din cauza că mai multe întreprinderi locale au intrat în faliment.
Livrarea de vinuri în Rusia a fost suspendată la 10 septembrie 2013, după ce experții serviciului sanitar rus au anunțat că au depistat în mai multe loturi de vin un continut sporit de dibutilftalat, substanță nocivă care afectează, în special, rinichii și ficatul.
În luna martie 2014, Rospotrebnadzor a anunțat disponibilitatea de a relua livrările de la cinci fabrici de vin din Găgăuzia.

Comentarii