01.09.2016 14:00

Transnistria a introdus taxe speciale la importul de mazăre și porumb conservat

Guvernul autoproclamatei RMN a introdus în perioada septembrie-decembrie taxe speciale la importul de mazăre verde și porumb dulce conservat „în scopul protecției producătorului autohton”.

Ministerul Dezvoltării Economice a argumentat acest lucru prin faptul că în prima jumătate a anului Fabrica de conserve de la Camenca și Fabrica de produse alimentare conservate pentru copii de la Tiraspol practic nu au efectuat exporturi din cauza situației instabile din Rusia, Ucraina și Moldova, precum și în urma devalorizării valutelor naționale ale acestora. Iar în 2015 volumul exportului de mazăre verde și porumb conservat s-a diminuat cu 76,7 la sută față de anul 2014. Taxa pentru mazăre va constitui 10 la sută, dar nu mai puțin de 0,35 dolari pentru un kg, cea pentru porumb – 10 la sută, dar nu mai puțin de 0,4 dolari.

În 2015 introducerea unei măsuri similare a contribuit la micșorarea volumului importului de mazăre și porumb cu 95 de mii de kilograme, sporind astfel volumul produselor transnistrene vîndute cu 107 mii kg.

SURSA

Comentarii