27.06.2016 18:22

De ce BNM încalcă regulile general acceptate, dar și propriile reguli

Da, în economia reală banii, în calitatea lor de marfă, au prețul lor – cursul.

Cursul de schimb depinde de elementele tradiționale de stabilire a prețurilor: cerere și ofertă, care, la rîndul lor, sînt supuse influenței unei multitudini de factori. Diversitatea a tot ceea ce influențează asupra cursului de schimb duce la faptul că valoarea reală a valutei (cîte bunuri și servicii e posibil de cumpărat pe ea) și cursul ei (ce balanța a cererii și ofertei de valută s-a format pe piață) poate varia în mod semnificativ. Factorii clasici care influențează cursul de schimb reprezintă, desigur, balanța comercială a statului, indicatorii macroeconomici și politici ai țării, precum și politica Băncii Naționale.

Iar principalul factor care influențează cursul de schimb este decizia băncii centrale a statului. În ciuda faptului că controlul cursului valutar nu este, de obicei, sarcina Băncii Naționale, orice modificare a cantității de bani puși în circulație este un instrument de influențare, constant utilizat de BNM, care duce la modificări ale cursului de schimb valutar.

Știrile semnificative de natură economică și politică pot duce la modificări ale cursului de schimb. Cursul valutar poate fluctua sub influența speculațiilor valutare. În plus, aceste efecte sînt, de obicei, de scurtă durată, fiind nivelate rapid, precum și necesită un volum mare de tranzacții pentru a schimba semnificativ cursul.

Ca de obicei, BNM a anunțat cursul monedei naționale vineri, 24 iunie, care, ca de obicei rămîne (ar trebui să rămînă), la fel și în weekend pînă luni. Pentru că în weekend NICIO bancă din lume și NICIO bursă din lume nu funcționează. Adică nu există niciun fel de factori care în aceste zile ar putea avea un impact asupra cursului de schimb în orice țară din lume.

Da, vineri a avut loc un eveniment care a influențat mai multe evenimente din întreaga lume și din Europa: au fost anunțate rezultatele referendumului din Marea Britanie. Da, cursul de schimb al lirei sterline a scăzut drastic. Dar, cu toate acestea, nu ar fi trebuit să încalce propriile reguli, care depind numai de dolar și euro și să declare imediat că leul în weekend s-a consolidat în mod semnificativ față de euro – cu 3,12 puncte procentuale, de la 22,52 pînă la 21,85 lei pentru euro, pentru ca luni, din nou, în principiu, să se revină la cursul aproape precedent – 22,01 lei pentru un euro. În timpul weekendului, subliniem, din nou, nu s-a schimbat nimic în aceeași Europă sau aceasta este pur și simplu o speculație a cursului valutar din partea Băncii Naționale? Este destul de probabil. Adică a fost creată artificial o situație, au fost speriați deținătorii de valută, aceștia din urmă fiind forțați să dea fuga la casele de schimb valutar ca să-și schimbe urgent bancnotele de euro.

Să vedem cum au reacționat la toate aceste evenimente vecinii români. La Banca Națională a României, pentru zilele de vineri, sîmbătă, duminică și luni, cursul leului românesc față de euro și dolarul SUA a rămas neschimbat! Și raportul euro/USD tot neschimbat a rămas – 1,1128. Și asta în condițiile în care este un stat membru al UE! Iar asupra României toate evenimentele din Uniune au un impact mult mai semnificativ decît asupra Moldovei.

Și cel mai important lucru! Nicio modificare a cursului de schimb în weekend nu a avut loc la principala banca comercială a UE.

Reiese oare din cele spuse mai sus că în țara noastră toți factorii clasici recunoscuți care influențează cursul monedei naționale nu funcționează? Se pare că DA, odată ce autoritatea de reglementare – Banca Națională – nu poate ține situația sub control nici măcar pentru sfîrșitul de săptămînă! Sau a făcut-o, pur și simplu, intenționat?

Atunci de ce toți liderii responsabili ai statului trec sub tăcere acest lucru, așteaptă ceva? Se vor justifica din nou prin faptul că nu dispun de pîrghii? Poate nu au minte? Sau în detrimentul și din contul întregului popor cineva face business a cîta oară din buzunarele oamenilor?




SURSA

Comentarii