22.08.2014 15:38

POLITICA BUGETAR-FISCALĂ ”BICIUIEȘTE” ANTREPRENORII

Proiectul politicii bugetar-fiscale pe anii 2015-2017 trezeşte nemulţumirea mediului de afaceri, întrucât presupune un sistem progresiv de impozitare. Experţii economici, participanți în emisiunea ”Interes direct” de aseară, consideră că unele prevederi ale politicii respective vor stimula veniturile la bugetul de stat, însă cu preţul de a submina dezvoltarea economică a țării.

Experții enunță că actualul sistem fiscal este unul mai mult punitiv și complică existența și așa grea a agenților economici.

Oamenii de afaceri spun că sistemul de impozitare din Moldova este mult prea împovărător pentru ei, dacă se ia în calcul că doar impozitele sociale constituie cumulativ 55%. Ei susțin că nu există un dialog eficient cu autoritățile în vederea minimizării acestui prag.

"Oamenii de afaceri nu achită impozite, nu pentru că ar avea rea voință, dar pentru că ei nu sunt în stare să achite, nu au de unde. Este nevoie de un sistem de impozite puternic, care să stimuleze businessul legal la achitarea impozitelor, și atunci acești oameni de afaceri vor lupta împreună cu statul, împotriva businessului ilegal. Am înaintat propuneri concrete timp de 17 ani. Am propus și modificări la codul fiscal, și la impozitele sociale, am propus și schimbări evolutive nu revoluționare, la contribuțiile sociale.

Atât experții economici, cât și oamenii de afaceri spun că statul trebuie să-și concentreze politica sa bugetar-fiscală pe principiul de stimulare, și nu de ”biciure”, în goana după cât mai multe acumulări la buget.

Comentarii