15.07.2015 15:52

Posibil efect de domino pentru companiile străine

Investitorii străini cu afaceri în țara noastră, își optimizează cheltuielile și nu exclud că ar putea să-și retragă capitalul. În cazul în care până în toamnă nu va fi învestit un Guvern funcțional, Moldova riscă să-și anunțe defaultul tehnic, iar ca efect domoino, companiile vor cădea una după alta. Despre aceasta a vorbit președintele Asociației Investitorilor Străini, Ridha Tekaia într-un interviu exclusiv pentru MBC.

Președintele asociației susține că, în prezent, agenții economici și populația țării rezistă grație rezervelor, iar creșterea economică din primul trimestru al anului nu este decât un rezultat creat artificial și pus la vedere de Biroul Național de Statistică. Ridha Tekaia argumentează că puterea de cumpărarea a scăzut enorm ca urmare a deprecierii leului moldovenesc și al politicilor monetare restrictive impuse de BNM, dar și a altor factori. În opinia lui, dacă până în septembrie nu va fi format un Executiv funcținal și nu va fi stabilit un dialog activ cu partenerii externi, situația se va înrăutăți substanțial. Asta deoarece, criza din sectorul bancar lasă o gaură enormă în bugetul țării, iar statul nu are surse să o acopere.

Noi nu putem exclude scenariul defaultului sau chiar al Euromaidanului în Moldova. Pentru investitorii străini aceasta înseamnă un consum redus de produse și, respectiv, scăderea vânzărilor și a fluxurilor financiare. Desigur, companiile mici sunt primele care vor suferi, nu neapărat cele care sunt acum membre ale Asociației Investitorilor Străini. Dar în continuare, vom asista la un efect domino în această criză, când companiile mici vor fi urmate de cele mijlocii și mari”, susține Ridha Tekaia, președintele Asociației Investitorilor Străini.

Asociația Investitorilor Străini a făcut o declarație prin care cere liderilor partidelor pro-europene să creeze cât mai urgen o coaliție majoritară. Deja au fost făcute mai multe eforturi pentru integrarea RM în UE și nu ar fi corect ca acestea să fie pierdute în zadar, consideră reprezentanții organizației.

Este de datoria noastră să anunțăm autoritățile și să le spunem, dragi reprezentanți ai partidelor politice, fiți buni și reacționați. Este prea de ajuns un an de vacanță. Evident, partidele trebuie să facă unele compromisuri și să formeze coaliția majoritară”, mai spune Ridha Tekaia.

Ridha Tekaia este convins că companiile străine mai au rezerve pentru încă un an dificil, dar vor rămâne în țară numai dacă ”vor vedea lumină la capătul tunelului”, adică o garanție pentru implementarea unor reforme vitale. El a mai menționat că niciun agent economic nu salută ideea unor alegeri parlamentare anticipate.

Comentarii