15.07.2014 16:02

POSIBILITĂȚI MAI MARI PENTRU BUSINESSUL MOLDOVENESC

Posibilităţi extinse de investiții în businessul mic şi mijlociu. Potrivit oficialilor europeni, o data cu semnarea şi ratificarea Acordului de asociere cu Uniunea Europeană, cresc și posibilităţile de a primi finanţare pentru realizarea proiectelor de infrastructură și dezvoltarea businessului mic și mijlociu, care au drept scop majorarea potenţialului de export.

Reprezentanţii Comisiei Europene au menţionat în cadrul unui club de presă, organizat la Chișinău, că aceste resurse sînt acordate Republicii Moldova nu pentru că Uniunea Europeană şi Comisia Europeană au prea mulţi bani, ci deoarece Moldova este considerată prioritate în acordarea ajutorului pentru dezvoltare şi apropiere de Europa. Directorul politicii europene de vecinătate, Michael Koehler, a spus că în următorii trei ani, în cadrul finanţării favorabile, reprezentanţii businessului mic şi mijlociu din Republica Moldova pot primi 100 de milioane de euro.
Potrivit lui, aceste resurse vor fi acordate beneficiarilor sub formă de împrumuturi, care în mod obligatoriu presupun o rată procentuală şi restituirea finanţării.
Oficialul, a mai atras atenţia asupra faptului că autorităţile Republicii Moldova pot, pînă la sfîrşitul anului 2014, să obţină sub formă de granturi 131 de milioane de euro, care, potrivit regulilor Uniunii Europene şi Comisiei Europene, sînt acordate ţării în cazul în care aceasta respectă reformele şi modificările structurale din economie coordonate anterior.
De cealaltă partre, statele Uniunii Europene au convenit să modifice politica agrară comună. Potrivit comisarului european pentru Agricultură, Dacian Cioloș, s-a fost luat decizia de a reduce subvențiile fermelor mari cu 30%. Iar, mijloacele respective vor fi folosite pentru susținerea fermierilor mici și dezvoltarea durabilă a întregului sector agrar, a mai spus acesta. Pînă în prezent, 80% din subvenții ajungeau la doar 20% de gospodării mari.

Comentarii