29.07.2016 05:45

Autorităţile simplifică regulile de desfăşurare a afacerii în comerţ

Autorităţile Moldovei simplifică condiţii de lansare şi desfăşurare a afacerii în domeniul comerţului prin simplificarea procedurii de colectare şi depunere a documentelor de înregistrare.

Despre aceasta a declarat joi, într-o conferinţă de presă, viceministrul Economiei, Vitalie Iurcu, explicînd modificările intrate ăn vigoare la Legea cu privire la comerţul interior.

Potrivit spuselor sale, acestea simplifică procedura de lansare în înregistrare a afacerii în comerţ, permit antreprenorului să reducă timpul necesar pentru aceasta, precum şi să reducă costurile pînă la 40 de mil. de lei anual

"Timpul pentru obţinerea documentelor permisive a fost redus de la 70 de zile la 15, de asemenea, la Primăriile localităţilor vor fi create ghişee unice. A fost redusă şi cifra documentelor necesare pentru înregistrarea afacerii. Antreprenorii nu trebuie să prezinte şi certificatul sanitar şi pe cel sanitar-veterinar. Acum este necesar un singur certificat, în dependenţă de tipul de activitate. De asemenea, serviciul sanitar este obligat în decurs de 15 zile să ofere antreprenorului un răspuns, deoarece în caz contrar el automat primeşte permisiune şi poate informa Primăria despre lansarea afacerii", a spus dl Iurcu.

Ulterior antreprenorul îşi asumă responsabilitatea că a îndeplinit toate cerinţele pentru deschiderea afacerii şi le va respecta.

Managerul proiectului pentru reformarea climatului investiţional în RM din partea Corporaţiei Financiare Internaţionale, Lily Begiashvili, a spus că "modificările adoptate la lege au drept scop simplificarea procedurii de înregistrare a afacerii şi permite înlăturarea fenomenului corupţiei".

Potrivit spuselor sale, "Banca Mondială a ajutat Moldova să înlocuiască autorizaţia pentru comercializare cu o procedură simplă de notificare".

Ea a menţionat că "BM va acorda în continuare sprijin Guvernului în realizarea legii".


SURSA

Comentarii