13.06.2014 12:23

PREȚUL GAZULUI RUSESC: NEGOCIERILE CONTINUĂ

Rusia a propus Ucrainei o reducere a preţului la gaze de 100 dolari pentru o mie de metri cubi pentru gazul deja consumat in lunile aprilie si mai. Despre aceasta a anuntat la Bruxelles in cadrul unei conferinte de presa ministrul rus al energiei Alexandru Novac. Kievul, de alta parte, a calificat reducerea propusă drept o capcana.

Perntru a beneficia de aceasta reducere, Kievul urmeaza sa achite o parte din datoria de 4, 4 mlrd dolari, si anume 1,45 mlrd. dolari pentru lunile noiembrie si decembrie 2013 și 500 mln.dolari pentru aprilie-mai. Rusia asteapta achitarea acestor sume pana la 16 iunie. De alta parte, premierul ukrainean, Arseni Iaţeniuk, citat de AFP, a declarat că autoritățile de la Kiev refuză această propunere.
Moscova a propus o scădere cu 100 de dolari a preţului pentru 1.000 de metri cubi, majorat de la 1 aprilie de la 268 la 485 de dolari, a precizat el în cadrul unui consiliu de miniştri, difuzat la televiziune.
"Cunoaştem capcanele ruşilor”, a mai spus premierul ukrainean. Partea ukraineana
propune revizuirea contractelor și adoptarea unui preț de piață. La randul său, comisarul european pentru energie, Günther Oettinger, afirmă ca ambele părți ar trebui să cedeze, așa încât pe data de 16 iunie să se ajungă la un numitor comun. Oficialul european a menționat că un preț de 385 dolari pentru 1000 de metri cubi de gaze este destul de acceptabil. Reamintim că Moscova şi Kievul s-au angajat în negocieri intense, cu scopul de a încerca să evite o întrerupere a furnizării de gaze naturale ruseşti către Ucraina, care riscă să perturbeze aprovizionările ţărilor europene cu gaze.

Comentarii