20.10.2014 15:53

PREȚUL LA PETROL ÎN ATENȚIA ANALIȘTILOR ECONOMICI

După ce săptămâna trecută, pe bursele internaționale au fost atestate fluctuații esențiale la prețul petrolului, experții vin cu o precizare. Cotația petrolului nu va scădea mai jos de 80 de dolari per baril.

Experții aduc câteva argumente. În primul rând, sinecostul pentru gazul de șist este în limita medie de 80 de dolari. Iar la un preț mai mic decât acesta, pur și simplu, nu este rentabilă extracția petrolului, spun ei. În al doilea rând, veniturile din operațiunile cu petrol sunt miza cea mai mare pentru acumulările la bugetul țărilor exportatoare, a declarat directorul Grupului de Cercetări a Economiei Mondiale.

"De aceea, pentru ele este extrem de important care este prețul acceptabil pentru deficitul bugetar. Pentru Rusia asta ar însemna un preț între 95-100 dolari/baril. Economiile din Orientul apropiat susțin că sunt în stare să-și echilibreze bugetele pe parcursul a câtorva ani cu prețul de 80-85 dolari/baril ", a declarat analistul.

Potrivit portalului de știri Mehr, președintele Iranului, Hasan Ruhani, a semnat deja o ordonanță prin care obligă Institutil Petrolului să adopte ”instrumente diplomatice” pentru a evita eventualele fluctuații de preț.

"Această știre confirmă ipoteza precum că producătorii de petrol sunt alertați de scăderea cotației. Orice țară-membră OPEC va suporta pierderi, dacă pe termen lung prețul barilului ar fi mai mic de 85 de dolari", este de părere analistul CMC Markets, Michael Hewsen.

Cu atât mai mult, cu cât, în prezent, costurile de producție a barilului ”marginal” sunt cotate de BM la un preț de 85-90 dolari, iar prețurile la care bugetele Arabiei Saudite ar rămânea echilibrate, sunt în limitele 85-91 dolari/baril. În același timp, analiștii nu se așteaptă la o creștere considerabilă a prețului la petrol în timpul apropiat.

Potrivit acestora, scăderea continuă a prețurilor poate fi influențată doar de reducerea volumului de extracție sau acțiuni militare de proporții în una dintre țările producătoare de petrol. Deocamdată, spun ei, este posibilă o oscilație ascendentă nesemnificativă a prețului.

Comentarii