07.10.2016 09:16

Transnistria a interzis importul cărnii de porc din Moldova

Executivul Transnistriei a interzis din 7 octombrie livrările de carne de porc din Moldova.

Ulterior, pe 28 septembrie, Guvernul a interzis importul de porci vii și carne de porc din Ucraina. Aceste măsuri au fost întreprinse după depistarea unor focare potențiale de pestă porcină africană în cîteva gospodării din raionul Dondușeni. Expertiza efectuată în Spania a confirmat prezența în sîngele animalelor a virusului pestei porcine africane.

Anterior Rusia a interzis importul porcilor vii din Moldova. Interdicțiile temporare se referă și la tranzitarea porcilor vii din Moldova prin teritoriul Rusiei.

Pesta porcină africană este o boală infecțioasă care afectează porcii domestici și sălbatici. Virusul nu se transmite la om.

Decizia este motivată de depistarea cîtorva focare de pestă porcină africană.

Astfel, în regiunea transnistreană este interzis importul de porci vii, unor produse și materiei prime de origine vegetală și animală, produselor din porc și cărnii de porc, precum și al produselor care pot fi infectate cu pesta porcină africană. Inspectorul veterinar principal din Transnistria, Andrei Vislovski, a precizat pentru novostipmr.com că importul de aditivi de origine microbiologică și chimică pentru porcine nu va fi interzis.

În Transnistria nu au fost depistate cazuri de pestă porcină africană, însă specialiștii au recomandat guvernului local să întreprindă toate măsurile necesare pentru prevenirea răspîndirii acestui virus.

Amintim că prim-ministrul Republicii Moldova, Pavel Filip, a solicitat la începutul lunii septembrie Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, Serviciului Vamal și Poliției de Frontieră să elaboreze un proiect de măsuri de protecție pentru prevenirea răspîndirii pestei porcine africane în Moldova. Premierul a declarat că introducerea carantinei în Ucraina ar putea cauza o situație excepțională în ramura zootehnică autohtonă, dacă nu vor fi întreprinse măsuri urgente.



SURSA

Comentarii