27.03.2015 12:50

Prim-ministrul Chiril Gaburici le-a promis fermierilor să majoreze fondul de subvenții

Guvernul Moldovei va identifica în termeni optimi surse adiţionale pentru suplinirea fondului de subvenţionare a agriculturii. Anunțul a fost făcut de prim-ministrul Chiril Gaburici în cadrul unei întrevederi cu reprezentanții organizațiilor ce reprezintă interesele fermierilor în Moldova, relatează noi.md. Discuțiile s-au axat pe chestiuni ce țin de executarea de către Cabinetul de Miniștri a revendicărilor agrarienilor privind majorarea fondului de subvenționare a agriculturii, reducerea prețurilor la motorină, stabilirea unei taxe facilitare a TVA pentru toate produsele vegetale și animale, micșorarea ratei dobînzii de la creditele pentru agricultură.

Fermierii solicită, în special, mărirea fondului de subvenționare a agriculturii pînă la un miliard de lei. La momentul actual, în proiectul Legii bugetului pentru anul 2015, pentru acest fond este prevăzută o sumă de 610 milioane de lei, dintre care peste 200 de milioane sînt datorii rămase ca restanţă din anul trecut. Pentru suplinirea fondului de subvenţionare, agricultorii solicită Guvernului alocarea primei tranşe în valoare de 350 de milioane de lei din Programul pentru susţinerea agriculturii şi dezvoltării rurale ENPARD, finanţat de UE, şi semnat pe 26 martie la Chişinău.

„Moldova este o ţară agrară şi nu-i vom lăsa pe agricultori în voia sorții”, a declarat Chiril Gaburici, asigurîndu-i pe fermieri că Guvernul pe care îl conduce va identifica, în termeni optimi, surse adiţionale pentru suplinirea fondului de subvenţionare a agriculturii.
Participanții la dialog au ajuns la un consens în chestiunea ce tine de TVA pentru produsele fitotehnice. Fermierii au salutat taxa TVA de 8 la sută, considerînd că negocierile la acest capitol au progresat. Totodată, ei revendică modificarea taxei pentru produsele zootehnice, care este de 20 la sută.
În finalul întrevederii premierul a spus că pentru ameliorarea stării de lucruri în agricultură, vor fi create grupuri de lucru care vor ajusta legislaţia din domeniu la standardele europene. În special, Chiril Gaburici s-a referit, în special, la pachetul de legi ce vizează creditele garantate în agricultură şi Legea privind asigurarea subvenţionată a riscurilor de producţie în agricultură.

Ministrul Finanțelor, Anatol Arapu, prezent la negocieri, a precizat că alocarea primei tranşe a programului ENPARD pentru Moldova va fi posibilă începînd cu anul viitor.

Comentarii