14.07.2014 15:51

PROBLEME FINANCIARE ÎN REGIUNEA TRANSNISTREANĂ

Regiunea Transnistreană se confruntă cu mari probleme economice. Cheltuielile au depăşit veniturile în majoritatea raioanelor şi oraşelor din regiune, astfel achitarea pensiilor este una dintre cele mai usturătoare probleme. În acest sens, liderul de pe malul drept al Nistrului, Evgheni Şevciuk, a convocat o întâlnire cu membrii așa-zisului Guvern, în cadrul căruia nu au exclus posibila reducere a săptămînii de muncă.

Într-un comunicat al Serviciului de presă al preşedintelui autoproclamatei Republici Moldovenești Nistrene, Evghenii Şevciuk a spus că în şase luni încasările de venituri au constituit 1,142 miliarde de ruble transnistrene, echivalente cu 82,1 mil. de dolari. Însă, suma cheltuielilor efectuate a fost mai mare cu 300 de milioane de ruble, constituind 107 mil. de dolari. Cheltuielile au depăşit veniturile în toate raioanele şi oraşele din regiune, cu excepţia Tiraspolului.
Şevciuk a menționat că cele mai pari probleme sunt la achitarea pensiilor. Astfel, la Bender, de exemplu, în bugetul oraşului, 258 de milioane de ruble fuseseră prevăzute pentru plata pensiilor, iar cheltuielile au însumat practic de două ori mai mult, 512 milioane de ruble. În contextul în care, Benderul are doar 26 de mii de persoane angajate în cîmpul muncii, iar numărul pensionarilor este de 27 de mii de persoane.
Una din cauzele problemei economice din regiune este situaţia din Ucraina care a condiţionat reducerea activităţilor mai multor întreprinderi transnistrene.
Autoritățile autoproclamatei Republici Nistrene au decis ca Guvernul să elaboreze un complex de măsuri forţate care să derive din posibilităţile financiare curente. În condiţiile deficitului acut de fonduri, s-a propus trecerea la săptămîna redusă de lucru.
Totodată, Şevciuk a spus că asistența financiară din partea Rusiei, pentru suplimentele la pensiile beneficiarilor din regiunea Transnistriană, vor apărea la începutul săptămînii curente.

Comentarii