09.07.2014 07:10

PROBLEMELE DE ECOLOGIE NE ALUNGĂ INVESTITORII HEAD: DOI INVESTITORI, REZIDENȚI AI ZONEI ECONOMICE LIBERE BĂLȚI, AR PUTEA PLECA DACĂ PROBLEMA DE

Reprezentanții mai multor instituții, printre care autorități publice locale și instituții de mediu, au fost audiate astăzi de către Ministerul Economiei. Ședința a fost convocată, după ce în mass-media a apărut informația precum că doi investitori din Zona Economică Liberă Bălți și-ar putea sista activitatea, deoarece deșeurile eliminate de o fabrică locală le afectează producția.

Este vorba despre compania Draexlmaer, care produce cabluri pentru un concern auto din Germania și compania austriacă Gebauer&Griller. Investitorii susțin că pierderile lor s-ar putea ridica la zeci de milioane de euro, pe motiv că impuritățile eliminate în aer de la fabrica locală de obținere a spirtului le oxidează cablurile produse la Bălți.

Menționăm, că activitatea fabricii de producere a alcoolului a fost sistată cu o săptămână în urmă, până la rezolvarea definitivă a problemei. Potrivit lui Marin Ciobanu, acum câteva zile, zona a fost vizitată de o comisie specială a concernului german BMW care a atenționat că activitatea companiei Draexlmaer ar putea fi sistată dacă nu se iau măsuri.

Astăzi, în cadrul ședinței de la Ministerul Economiei s-a propus să fie creată o comisie specială care să investigheze situația de la Bălți, iar Ministerului Sănătății i s-a cerut să găsească utilajul necesar pentru analizele de laborator.
Precizăm că Draexlmaer și Gebauer&Griller sunt cei mai mari investirori din ultimii icnci ani în Republica Moldova. Acești au investit în total peste 50 mil. de euro și au creat circa 3500 de locuri de muncă la ZEL Bălți.

Comentarii