14.07.2014 19:19

PROCEDURILE VAMALE, SIMPLIFICATE

Cei mai de încredere agenși economici din Moldova vor beneficia de proceduri vamale simplificate.
Guvernul a aprobat un document în acest sens, care prevede amplificarea dispozițiilor din Codul Vamal. Principalele aspecte ale documentului sunt legate de stabilirea modului de autorizare a procedurilor simplificate de vămuire și acordarea statutului de agent economic autorizat.
Procedurile vamale simplificate prevăd acordarea unui set întreg de servicii și avantaje pentru companii cu un grad ridicat de încredere, care corespund procedurilor pevăzute de Codul Vamal.
Astfel, agenții economici autorizați de Serviciul Vamal vor beneficia de mai puține controale vamale și vor putea mai repede să treacă frontiera.
De asemenea, aceste companii vor avea prioritate la trecerea granițelor prin scutirea de prea multe formalități vamale. Tot acești agenți economici vor avea dreptul să aleagă locul desfășurării controlului.
Proiectul se încadrează în armonizarea legislației vamale din Uniunea Europeană și de apropiere de standardele în domeniul securității și facilității comerțului mondial al Organizației Mondiale a Vămilor, din care și face parte Moldova.

Comentarii