09.09.2014 13:47

PRODUCĂTORII AUTOHTONI DE BIOMASĂ, SUSȚINUȚI ȘI PROMOVAȚI DE PARLAMENT

Președintele Parlamentului, Igor Corman, a declarat că în scurt timp, instituția pe care o reprezintă va analiza proiectul care vizeză promovarea utilizării energiei regenerabile și va favoriza activitatea producătorilor autohtoni de biocombustibil. În acest sens, el a efectuat o vizită de lucru la primul proiect pilot, de parteneriat public privat din țară, care prevede instalarea și gestionarea a unui serviciu unic de livrare a energiei termice din biomasă în 25 de instituții publice din raionul Leova.

Președintele Parlamentului, Igor Corman, consideră că trebuie să căutăm surse alternative de încălzire, odată ce suntem dependenți în proporție de 95% de importurile de energie, iar implementarea acestor proiecte reprezintă un bun început.

Partenerul privat al proiectului ”Biotermcom Leova”, compania ”Green Farm”, a profitat de vizita oficialului pentru al informa despre problemele pe care le întâmpină producătorii de biocombustibil.

Liceul Mihai Eminesc din orașul Leova deja în noul sezon de încălzire va vedea roadele acestui proiect. Administrația instituției speră că noul sistem de încălzire pe bază de biomasă va reduce din chelturi și astfel, va putea utiliza banii economisiți în alte domenii.

Consumatorii speră că încălzirea centrelor comunitare pe bază de energie regenerabilă, va aduce numai beneficii, datorită prețului redus și eficienței ecologice a acesteia.

Consider că toate aceste tehnologii noi, dacă este economicos, convenabil, prielnic pentru ecologie, ca să facem totul pentru a îmbunătăți starea ecologică în general, ca să respirăm mai ușor.

Menționăm că proiectul pilot de parteneriat public privat, implementat la Leova, prevede instalarea și gestionarea a 25 de centrale termice pe biomasă în raionul Leova, pe o perioadă de 11 ani. Partenerul privat al proiectului este compania „Green Farm”. Bugetul total al acestuia, fiind de 12 milioane de lei.

Comentarii