22.07.2014 15:09

PRODUCĂTORII DE FRUCTE, ÎN IMPAS

Producătorii de fructe din Moldova sunt în stare de șoc. Cu datorii la bănci și cu speranța unui an agricol profitabil, aceștia rămân cu recolta pe câmp ,după ce Rusia, principalul partener commercial al Moldovei a anunțat interzicerea fructelor moldovenești pe piața rusească.

Roada bună din acest an prevestea venituri considerabile pentru cei trei producători de fructe din raionul Orhei, care s-au unit într-un grup agricol. Ca și în anii precedenți , aceștia preconizau să-și exporte 90 la sută din producție în Rusia și doar 10 la sută să o comercialeze pe piața internă. Speranțele lor și întreaga muncă depusă timp de un an au fost, însă răvășite după ce fructele moldovenești nu mai pot trece frontiera Moldovei cu Rusia. Aceștia spun că toate planurile lor pentru anul viitor au fost date peste cap și că ,astăzi, sunt gata să-și vândă merele la orice preț, doar să nu-și vadă munca putrezind pe câmp.

SERGIU DEVIZA, reprezentantul companiei "Fructagrocom": Aflânduse în impas, producătorii moldoveni, încearcă să mărească volumul de export pe alte pieți de desfacere, precum cele din Belarus, kazakhstan și România. Totodată, producătorii susțin că în acest moment, piața Uniunii Europene nu este nicidecum o soluție, deoarece nu sunt destul de pregătiți să facă față tuturor cerințelor de acolo.
Amintim că de ieri a intrat în vigoare interdicția autorității fitosanitare ruse Rosselhoznadzor la livrările de fructe moldovenești pe piața rusească din motiv că producătorii moldoveni nu respectă normele fitosanitare ale mărfii.

Comentarii