20.08.2014 14:01

PRODUSE EUROPENE CU MASCĂ STRĂINĂ

Rosselhoznadzor informează că au fost înregistrate cazuri în care produsele din țări terțe au fost exportate pe piața rusească cu certificate fitosanitare europene. Serviciul fitosanitar rus consideră că aceste produse sunt de fapt europene, iar agenții economici încearcă să le impună pe piața rusească, sub pretextul că ar fi fabricate în Serbia sau în țările africane. Astfel, Rosselhoznadzor anunță că 100 de tone de asemenea de produse au fost întoarse furnizorilor.

Din raportul publicat de Rosselhoznadzor, țările implicate în exportul produselor cu certificate fitosanitare europene au fost, în special, din Macedonia, Serbia, Algeria, Zimbabwe, Turcia, Maroc, Bosnia și Herțegovina.
Serviciul fitosanitar constată că în cazurile în care produsele provenite din țări terțe au certificat fitosanitar numai din UE. Ministrul adjunct de Externe, al Rusiei, Alexei Alexeenko, a declarat pentru RIA Novosti că Rosselhoznadzor consideră că acestea sunt produse europene care încearcă să ajungă pe piața rusească sub o masca precum că ar fi din Serbia sau din Africa.
Legislația Uniunii Vamale și a Federației Ruse prevede că pentru a dovedi țăra de origine a mărfurilor, importatoriii trebuie să prezinte un certificat fitosanitar din țara de producere, însoțit de certificatul de tranzit european. În caz contrar, produsul va fi distrus sau returnat furnizorului.

Comentarii